Следвайте ни

SOS мерки: Държавата дава 60% от заплатите вместо съкращения, кредити за бизнеса ВИДЕО

viber icon

Кредити за фирмите, които са пострадали най-много от извънредните мерки заради епидемията от коронавируса, и поемане на 60% от заплатите на работниците, нарочени за съкращения. Това са сред огласените от правителството спешни социално- икономически мерки заради наложените ограничения на бизнеса.  

Вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, министърът на икономиката Емил Караниколов и министърът на правосъдието Данаил Кирилов дадоха брифинг в Министерския съвет, за да обяснят как правителството ще се опита да подпомогне бизнеса заради щетите от извънредното положение.

Обсъждаме с работодателите няколко мерки, които не са панацея, но като в контекста на месеца на извънредно положение могат да смекчат натиска, заяви Горанов.

"Най-засегнати са търговските обекти, ресторантите, дискотеките и баровете. Ще предложим няколко бързи мерки в контекста на едномесечния срок на извънредно положение. Те биха могли да смекчат натиска върху засегнатите бизнеси. С Българската банка за развитие ще предложим мерки за осигуряване на ликвидна подкрепа", заяви финансовият министър Владислав Горанов, но не разясни какви ще са условията за получаване на финансова помощ.

Той разясни и какво смята да предложи правителството на работодателите, които смятат да съкращават свои служители.

"Да не го правят, а да кандидатстват пред Агенцията по заетостта за субсидиране на 60 % от възнагражденията на техните служители за период от 1 месец", призова финансовия министър.

"Ще предложим две краткосрочни мерки - удължаване на срока за годишното счетоводно приключване и представянето на годишните финансови отчети и декларации по Закона за корпоративното подоходно облагане. Предлагаме този срок да бъде удължен до средата на годината - 30 юни.

Ще предложим и удължаване на срока за плащане на местни данъци и такси с отстъпка, тъй като той изтича в края на месеца и това е предпоставка за струпване на много хора на място", изреди други мерки Горанов.

"В следващите дни и седмици ще преоценим приоритетите си за големите инвестиционни проекти, в това число и такива, свързани с модернизацията на въоръжените сили. Апелирам към всички да не се изкушават от това да се възползват от кризата и да трупат бързи печалби, защото това се вижда лесно", коментира как може да бъде прекроен бюджетът Горанов.

"До момента държавата е дала десетки милиони лева за борба с коронавируса и разполага с наличен резерв от 10 млрд. лева. Тези пари обаче бързо могат да свършат. Тънък е балансът между възможностите на фиска и основната му функция да подържа функционирането на държавата. Имаме резерви, но те при стагнация бързо могат да бъдат изчерпани", предупреди Горанов.

Той обяви за неприемливи исканията на БСП да се наложи мораториум върху битовите плащания, наричайки ги пълна утопия.

Социалният министър Деница Сачева обяви, че в следващите три дни ще бъдат заделени 20 милиона лева от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси"  за лекари, медсестри, санитари, служители на РЗИ и Спешна помощ.

Допълнителни 20 млн. лева ще бъдат отпуснати за общините за социалния патронаж, който сега обхваща 43 000 души, но ще бъде разширен и за хора с увреждания и поставени под карантина. Социалните работници ще разнасят храна и дефектанти.

Пенсиите на всички над 400 000 работещи пенсионери ще бъдат преизчислени служебно, затова няма нужда да ходят в НОИ.

От полунощ срещу сряда българските летища няма да приемат самолети от Италия и Испания, обяви пък министърът на транспорта Росен Желязков. В случай на нужда от евакуация на българи ще бъдат организирани специални полети с България ер, добави той.

Камионите ще продължат да преминават през България, но в конвои и с точно определени места за спиране и зареждане с гориво, заяви още Желязков. Министърът посъветва българите да не напускат страната с автомобили, защото връщането им ще е много трудно.

"На този етап не планираме намаляване на влаковете, пътуванията силно са намалели, но няма да разреждаме влаковете, за да има възможност за пътуване с повече свободно място. С превозвачите и кметовете преценяваме транспортните схеми и нуждите от редуциране на определени линии на автобусите", заяви още Желязков.

Заради нуждите от маски и защитни облекла се създава логистичен център с ръководител шефа на пожарната главен комисар Николай  Николов, който трябва да обезпечи необходимите количества не само за болници, но и за социални служби, полиция и всички ангажирани с мерките срещу епидемията.

Всички процесуални срокове по висящи съдебни дела ще бъдат спрени с евентуален закон за извънредното положение, гарантира правосъдният министър Данаил Кирилов. Ще бъдат спрени и всички процедури на частни или държавни съдебни изпълнители. Във всеки район пък ще работи по само един нотариус. Забраняват се и всички посещения в затворите, заяви още Кирилов.

В последния ден е спаднал натискът върху магазините за хранителни стоки, обясни пък министърът на икономиката Емил Караниколов.

"Няма населено място под карантина, слухове че ще ползваме армия за ограничаване на движението са неверни. Всички мерки са свързани с намаляване на струпването, но това не означава ограничаване на придвижването в страната", каза още Горанов по повод на някои от най-активно циркулиращите в социалните мрежи вероятни мерки.

Засега предложенията на шефа на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски за по-драстични ограничителни мерки не са обсъждани от правителството.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Явор

Явор

15.03.2020 | 17:42

От коя дата до коя дата ще се изплащат интеграции през месец март 2020.

Отговори
0 0
Жан

Жан

15.03.2020 | 17:39

Ще се изплашат ли интеграции в Централна поща- от коя дятя ,до коь дата?

Отговори
0 0
Жан

Жан

15.03.2020 | 17:37

Ще се изплащат ли интежпации в Центпална поща и от коя ,до коя дата?

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?