Следвайте ни

Сложна обстановка: COVID-19 се комбинира с пролетните вируси

viber icon

COVID се комбинира с пролетните вируси, показват данните на Националната референтна лаборатория към Центъра по заразни и паразитни болести. При две от общо 18 изследвани проби на пациенти на възраст над 65 г., които са положителни за коронавирус, е открита коинфекция с типични сезонни вируси. Сезонните вируси могат да причинят различни симптоми, припокриващи се с тези на коронавируса. Така например респираторните аденовирусни инфекции могат да започнат като лека настинка, но да доведат до развитие на бронхит или пневмония.

Най-честите оплаквания са температура, зачервено гърло, кашлица, мускулни болки. В някои случаи се проявяват и с конюнктивит. На свой ред човешкият метапневмовирус също започва като настинка, която често преминава в остър отит и може да доведе до бронхиолит и пневмония. Кашлица, хрема, запушен нос, учестено дишане и висока температура са сред симптомите на метапневмовируса. Те обаче са типични и за COVID-19, което прави идентифицирането на двете отделни инфекции още по-трудно.

В същото време обаче един от основните страхове на епидемиолозите, че коронавирусът ще се комбинира с грипа, не се сбъдна. Вместо това мерките срещу пандемията смазаха патогена. Над 2200 са изследваните проби за инфлуенца, като само през изминалата седмица са проверени нови 37. Всички те обаче са отрицателни. Така за първи път през цялата зима в Националната референтна лаборатория не е регистриран нито един случай на грип, тип А или тип В. За последно заразени са докладвани преди повече от година, в седмицата от 2 до 8 март 2020 г. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?