Следвайте ни

След публикация на "Марица": До 15 май удължават срока за отчитане на зимните пръскания

Фермерите вече могат да изпращат документите си по имейл до Областна дирекция по безопасност на храните в Пловдив

viber icon

Срокът за отчитане на зимните пръскания се удължава до 15 май. Предварително обявената дата беше 10 април. Земеделски производители от Пловдивска област отправиха предложение чрез „Марица“ първоначалният срок да се измести във времето заради епидемията от коронавирус и страховете им да пътуват и чакат по опашки за заверка и подаване на документи в регионалните звена на Агенцията по храните и Държавен фонд „Земеделие“.  

Другата добра новина е, че в Отдел „Растителна защита“ към Областна дирекция по безопасност на храните – Пловдив, вече приемат документите на фермерите по имейл. На електронен адрес: [email protected], стопани, който ще отчитат разходи от първия етап по схемата „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период”, трябва да изпратят снимани или сканирани следните документи: попълнени декларации, фактури за закупени препарати, както и дневниците по растителна защита. Необходимо е също и заявлението пред фонд „Земеделие“, но само първата страница и следващата с посевните площи. Заверените с подпис и печат документи също ще се връщат на фермерите по електронен път. 

От Държавен фонд „Земеделие“ съобщиха, че удължаването на сроковете се налага с цел ограничаване опасността от разпространение на пандемията от COVID-19. Мярката ще гарантира непрекъснат процес за обслужване на бенефициерите и намаляване на потока от земеделски стопани в областните дирекции на БАБХ и ДФ “Земеделие“. Разсроченият прием ще даде шанс по-голяма част от розопроизводителите да се включат в схемата за подпомагане. За тях бяха одобрени нови растително-защитни продукти, които вече са включени в Националната програма за контрол на вредителите при трайните насаждения.

С корекцията на срока за отчитане на препаратите, е променен и срокът за изплащане на средствата.  Те ще влязат по сметките на стопаните не до 22 май 2020 г., а до 30 юни 2020 г.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?