Следвайте ни

След пика на коронавируса: Как Италия ще прекоси "платото"

viber icon

Пикът на коронавируса, причиняващ COVID-19, в най-тежко пострадалата и регистрирала най-много (след Съединените щати) случаи на заболяването, е факт. Поне тези думи се съдържат във вчерашните обяснения на ръководителя на италианския Висш институт по здравеопазване Силвио Брусаферо, когато бяха представени новите данни, съобщава Dnevnik.bg.


Погледът от Рим сочи, че преди да започне слизането по склона, трудната задача ще е да се прекоси платото - дългия период, в който кривата на заразяванията може да прави леки колебания нагоре и надолу без драстични промени. Това не е победа в схватката, която Италия отдавна нарече "война"; болестта не е надвита, а само овладяна за известно време и в условията на тежки ограничения и данните за скока в заразените потвърдиха това.


Действително последните числа бяха обнадеждаващи. Едва малко над 4000 бяха новите случаи в понеделник и вторник, а вчера се увеличиха до 105 792-ма до 101 739 за ден. Днес наближиха 111 хил. след увеличение - 4782 за ден - но техният относителен дял спрямо общия брой потвърдени случаи (Службата за гражданска защита използва този показател, за да измери скоростта на разпространение на заразата) не е голям.


 Новите починали отново достигнаха стойности, които само допреди две седмици бяха определяни като шокиращи, със 727 жертви, но това е спад при "рекорд" от 919 преди броени дни. Ръстът в новите заразени обаче допреди седмица и половина равномерно се увеличаваше със стотици всеки ден. Мъката на страната не намалява след общо 12 428 жертви, регистрирани до момента, и няма гаранция, че броят им или този на новите болни ще се движи равномерно надолу по кривата.

При това 1565 души са заразените в Ломбардия, най-тежко пострадалата област, при двойни или тройни дневни стойности преди седмица (макар това да е повече от вчерашните 1047 и да обръща тенденциятаа при 1592-ма в неделя и 1154-ма в понеделник). За съсипаната област, където са половината болни, добрата новина бе и в първия път, когато болните в момента (ако от всички потвърдени случаи се извадят оздравелите и починалите) бе по-малък в понеделник спрямо предходния ден - 25 006 души (при 25 392), а във вторник се увеличи с едва 100 случая. Днес 394 са починали; миналата седмица някои дни надхвърляха 500.

Пикът на епидемия идва, когато броят заразени за ден е достигнал най-високата си точка. Това изглежда факт - между 4000 и 5000 заразени в последните дни предполагат, че страната може да смята най-лошото (времената с близо 7 хил. нови болни на ден и то най-вече заради Ломбардия) за отминало. Не бе отчитан до вторник и ръст на новите случаи (спрямо предходния ден) от едва 4% - най-ниската точка, откакто започна кризата; днес нарасна до 4.5 на сто. Преди четири дни бе 8%, преди малко над 10 дни - 16% спрямо броя на потвърдените случаи ден по-рано. Този процент е важен за щабовете по целия свят, установяващи дали новите случаи растат експоненциално или линеарно (без да изстрелват кривата рязко нагоре).

 

 


Рисковете

За държава, засегната колкото Италия, това означава, че светлината в края на тунела се вижда само отдалеч. Болниците са препълнени, агенциите не могат да се справят с всички погребения.


Рискът за Южна Италия остава, въпреки че Северна Италия бе най-засегната. Когато започна затягането на мерките в Ломбардия, Венето, Емилия-Романя и Пиемонт, хиляди италианци потеглиха на юг и подпомогнаха ръста на случаите, който в няколко области остава двуцифрен. Друг проблем на юг, по-беден и по-слабо икономически развит, е социалното напрежение, след като блокадата излага на още по-голям риск уязвимите групи от населението. В най-големия сицилиански град Палермо се появиха сведения, че престъпни групи използват социалните мрежи, за да планират атаки срещу магазини, и се наложи засилено полицейско присъствие.


Трябва да се внимава, предупреди Брусаферо. Новите заразени ще се стабилизират в следващите дни и след това ще започнат да намаляват, но ако мерките не останат, кривата отново може да тръгне нагоре. "Засега е трудно да си представим, че обичайните дейности могат да продължат отново в кратък срок," каза той. Не улесняват неща структурата на италианското население и начинът му на живот, частично създали проблема. Фактът, че няколко поколения съжителстват, често в един дом или в един квартал или град или дори да не е така, са в ежеседмичен контакт, може да създаде нова опасност при връщане на соицалния живот.


Ако всичко е наред

Пикът не означава превземане на връх (една от думите за "връх" на италиански съвпада с използваната за пик), а че страната се намира на така нареченото плато на заразата и предстои да се започне слизането от другата страна.


Щабът за мерките срещу коронавируса в Италия предвижда, че във втората или третата седмица на май може да се стигне до ситуация, в която да няма нови случаи. Това е преценката на Института за икономика и финанси "Ейнауди" в Рим.


Част от мерките би трябвало да останат в сила поне до Великден, ако се съди по думите на здравния министър Роберто Сперанца; други би трябвало да са в сила до края на седмицата, макар да е възможно известно удължаване. Животът обаче няма да се върне веднага след това. И то не само в работата на бизнеса - известно разстояние между италианците ще трябва да се запази засега. В интервю за "Кориере дела сера", цитирано от агенция "Анса", ръководителят на Службата за гражданска защита Анджело Борели казва, че макар разстоянието от метър да се спазва трудно, когато не е наложено: "ще трябва да сме способни да се доближаваме до другия постепенно, без да губим доверие."


Надеждата не е само за Италия. И Световната здравна организация обяви, че в Европа има признаци на стабилизация. Майк Райън, който отговаря за извънредните здравни ситуации в СЗО, каза, че "силната надежда" е за наближаващ пик и в Италия, и в Испания и че блокадите, въведени преди няколко седмици, вече започват да дават плодове. Новите случаи вече отчитат каква е била заболеваемостта преди две седмици.


"Същото е, когато ни казват, че гледаме към галактиките през телескоп и виждаме живот отпреди милиард години, виждаме действителността, съществувала преди това," каза Райън вчера, цитиран от "Блумбърг". Заразата обаче "няма сама да си отиде" и намирането и изолацията на пациенти трябва да продължи.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?