Следвайте ни

След колебанията: Турция спешно разреши китайска COVID-19 ваксина

viber icon

Турция ще започне ваксинации за COVID-19 в цялата страна в четвъртък, започвайки със здравни работници. Това заяви министърът на здравеопазването Фахретин Коджа днес, веднага след като ваксината Коронавак на Синовак получи спешно разрешение за приложение в Турция. 

Първата доза беше поставена на министъра. „За да се върнем към стария си живот, първо трябва да се ваксинираме“, каза Коджа.

Ваксините са разпределени в обществени здравни хранилища във всички 81 провинции. Турция е получила до сега 3 ​​милиона дози Коронавак, а е поръчала общо 50 милиона, които се очаква да пристигнат до март. Също така се водят преговори за руската ваксина Спутник и тази, разработена от Pfizer и BioNTech.
 

Индонезия също започна да прилага китайската ваксина в сряда. Различни проучвания от цял ​​свят показаха доста протеворечиви резултати относно ефективността на Коронавак.  Вчера от Бразилия публикуваха клинични данни от етап на проучвания, показващи степен на ефикасност от само 50,4%, а друга по-ранна информация от Бразилия беше с 75 на сто ефективност на ваксината. По-рано Индонезия пък обяви ефективност 65.3 на сто. 
 
Миналия месец турски изследователи заявиха, че Коронавак показва 91,25% ефикасност въз основа на междинен анализ. Изпитванията в Турция ще продължат, докато напредва масовото ваксиниране, каза координаторът на изпитанията хред Ройтерс.

Турция е силно засегната от пандемията, като около 23 хиляди души починаха от вируса и повече от 2 милиона са заразени. Нощният комендантски час е в сила през цялата седмица.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?