Следвайте ни

Скок на доверието: 70 на сто от турците повярваха във ваксините срещу COVID-19

viber icon

Ново проучване на в Турция сочи за нарастване на доверието във ваксините срещу COVID-19. Страната планира скоро да започне масова имунизация и се бори със скептиците. 


Пандемията и дезинформацията вървят ръка за ръка и в Турция, където антиваксъри издигат глас в социалните медии. 


Мащабът на пандемията и опустошенията, които оставя след себе си, изглежда убеждават все повече хора да обмислят становището си за ваксината. 


Проучване в Истанбул подчертава нарастващото обществено одобрение на ваксините. Защитниците на ваксината непрекъснато се увеличават на фона на поредица от теории на конспирацията, разпространявани предимно в социалните медии. В същото време има объркване за това дали разработените вече ваксини ще бъдат ефективни и срещу мутиралия щам на вируса, който се появи в няколко страни.


Президентът на социлогическата агенция "Генар" Ихсан Акташ каза пред турския всекидневник Сабах, че доверието на хората във ваксините се е увеличило до  70% от около 50% и се очаква този процент да се увеличава.


"Хората са все по-осъзнати за болестта и мерките, предприети за предотвратяване на нейното разпространение. Първият ни въпрос в проучването беше дали се страхуват да не бъдат заразени и 70,7% от участниците отговориха" да ". Виждаме и спад в броя на хората които не приеха пандемията сериозно, хора, които вярваха, че е причинена от лабораторно отгледан вирус и хора, които смятаха, че мерките са преувеличени. Обществеността вече знае, че вирусът е наистина опасен и би могъл да се разпростре повече, ако бъдат изоставени мерките. Процентът на хората, които се страхуват от вируса, е близо до този на тези, които желаят да бъдат ваксинирани ", каза Акташ.


Турция трябва да получи първоначална пратка от 3 милиона дози от ваксината CoronaVac, разработена от китайския Sinovac. Пратката се очаква да пристигне преди края на годината, заяви здравният министър Фахретин Коча. Страната закупи 50 милиона дози CoronaVac. Турция също ще получи до март и 4,5 милиона дози от ваксината на Pfizer и немската BioNtech, с възможност да получи още 30 милиона дози до края на 2021 г.


 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?