Следвайте ни

Скендер Сила от СЗО: Антибиотиците ще доведат до катастрофа след COVID-19

viber icon

Отбелязваме седмица, посветена на осведомеността за антимикробна резистентност и COVID-19 и това поводът високият гост за даде брифинг в София. Участват още доктор Ангел Кунчев, професор Кантарджиев, професор Асена Сербезова, шеф на фармацевтите.

Доктор Скендер Сила изрази съболезнования към семействата на починалите от КОВИД и се поклони на медиците ни.

„700 000 души годишно умират от резистентност, включително и такава към лекарства срещу туберколоза“, започна представителят на СЗО у нас.

„Получаваме информация за прекомерно използване на антибиотици срещу КОВИД. Не може да си позволим пандемията от КОВИД да се превърне в катастрофа от антибактериална резистентност. 

Самолечението с антибиотици варира от 6 до 46 процента в населението. От 79 до 96 процента не са били заразени. Само от 0 до 8 процента са имали тежка форма на КОВИД.

Антибиотикът се ползва предимно за профилактика и малко за лечение“, сподели доктор Сила.

Само 8 процента от пациентите в болница имат и бактериална, въпреки това 72 процента се лекуват с антибиотик. Това ще доведе до задълбочаване върху проблема с резистентността. 

„За справяне с тази резистентност трябва да се използват антибиотици отговорно не само при хора, но и при животни. При месо – само в краен случай.

Ваксинацията играе важна роля“ ,сподели доктор Скендер Сила.

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?