Следвайте ни

Ще ваксинирате ли и домашните си любимци срещу COVID-19?

viber icon

След като първата ваксина срещу коронавирус у животните беше регистрирана в Русия през март, ветеринарните клиники в страната са започнаха приложението на новия препарат „Корнивак Ков“, съобщава Россельхознадзор. 

Според BBC Европейският съюз заедно с Япония, Южна Корея и Аржентина също са изразили интерес към подобна ваксинация на домашни любимци и животни от фермите. Става въпрос за кучета, котки, маймуни и норки. 

Въпреки че няма реални доказателства вирусът да се предава активно от отглежданите животните на човека, учените казват, че инфекции са били потвърдени у различни животински видове, което пък благоприятства развитието на мутации. 

Клиничните проучвания на руската ваксина за животни сочат, че имунитетът след имунизация с „Корнивак Ков“ трае около 6 месеца. 

Подобна цел да предпази животните си е поставила и американската ветеринарна фармацевтична компания Zoetis, която също работи по разработката на друга ваксина. 

Според учените ваксината би се прилагала най-вече във фермите за животни, тъй като норките са се оказали по-податливи на вируса. У тях болестта в повечето случаи протича тежко като се стига и до множество смъртни случаи. Някои проучвания показват, че има доказателства, че именно норките са предали мутирал вариант на вируса на човека. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?