Следвайте ни

Ще купуваме хладилници за COVID ваксината, вижте цените им

viber icon

В момента здравното министерство прави разчети за необходимите средства, които трябва да отдели за закупуване на хладилници, поддържащи от -78 до -80 градуса температура. Те ще бъдат използвани за съхранението на две от новите ваксини срещу COVID-19, които предстои да бъдат доставени у нас. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, цитиран от БГНЕС.

Цената на един неголям хладилник, поддържащ такива градуси, започва от 25 000 – 30 000 лева и нагоре, и изчисли, че ведомството ще трябва да задели милиони за закупуването на техниката, а какъв брой ще трябва да бъдат взети, зависи от големината на кашон с 1000 ваксини.

 „За ваксините, които не изискват специфични условия, имаме условия”, увери Кунчев и продължи: Министерството на здравеопазването разполага с централен склад, който отговаря на всички изисквания.

„До колкото става въпрос за две от ваксините, които изискват изключително различни условия – -78 до -80 градуса, предполага доставката на хладилна техника и то в големи количества в сравнително кратък срок. Това е върху, което работи в момента МЗ. Много е трудна задачата“, заяви той и добави: „Мен ме плаши това, че ще работим с такъв тип ваксина, тъй като тя изисква много добра логистика. Ние разполагаме само с два дни от извеждането от тази хладилна среда до прилагането на хора, което значи, че за този кратък срок, тя трябва от РЗИ да стигне до общопрактикуващите лекари, те да си направят списъка, хората да са на лице и в рамките на няколко часа да бъдат обхванати и отчетени, което не никак лесна задача“, допълни още доц. Кунчев.

Той обясни, че личните лекари ще получават ваксината и ще трябва в рамките на установения срок да я прилагат на пациентите си.

„Според мен основните количества ще дойдат през март-април, второто тримесечие на 2021 г.“, посочи доц. Кунчев и уточни, че случващото се в момента и даването на заявка, че ваксините ще пристигнат едва ли не до края на годината, е част от голямо състезание от търговска страна и политически натоварена кой да е първи, кой ще извади най-големи количества.

Доц. Кунчев уточни, че в момента нито една от ваксините, за които се говори, не е получила одобрението на Европейската агенция по лекарства.

„В момента, в който някоя от ваксините получи одобрението на Европейската агенция по лекарства мога да имам мнение. В момента нито една от тях няма такова разрешение“, каза той.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Брей

Брей

18.11.2020 | 18:07

Тоя к19 е по добър и от рамбо-добрият войник.Опустуши аптеките.Сега се цели и в магазините за специални хладилници.Голям алъш веръш ама броя на умрелите расте.

Отговори
0 0
Кдкдкдк

Кдкдкдк

18.11.2020 | 17:29

Американски най вероятно

Отговори
2 1
Много Пак и Още Безплатно

Много Пак и Още Безплатно

18.11.2020 | 17:29

Нема ве всичко е БЕЗПЛАТНО ни разбрахте ли още Писиписи писи писиписи ар тестовете Тестисите и другите карантий ВСИЧКО Е БЕЗПЛАТНО запомнете и лягайте да спите Утре шъ има.безплатна закуска обяд и вечеря за всички И тъй шъ бъде занапред Пей сърце Комунизъмът дойде Аий да си сипна една безплатна ракийка да замезя с една безплатна туршийка докато дойдат бизплатните кифтета и леб

Отговори
2 1
Нека отгатна

Нека отгатна

18.11.2020 | 17:01

Домусчиеви ще са доставчик на хладилници??? Хювефарма ще лапне парички.

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?