Следвайте ни

Щатите връщат маските - ваксинираните могат да пренасят вируса

viber icon

Според нови научни доказателства ваксинираните също могат да бъдат инфектирани и да пренасят вируса в големи количества подобно на неваксинираните, обяви д-р Рошел Валенски, който е директор на Центъра по контрол на болестите в САЩ. Информацията идва от американски медии като „New York Times“ и „CNBC”.

Във връзка с тези наблюдения американският Център по контрол и превенция на болестите препоръча на американците да продължат да носят маски дори след завършване на ваксинацията срещу ковид. Мярката се препоръчва при престой на закрито в обществени пространства и е отговор на увеличаващия се брой на случаите в страната. Най-много случаи са регистрирани с щатите Флорида и Мисури. Все повече са заболелите с по-заразния Делта вариант на вируса сред групата на ваксинираните.  

Тази информация идва като корекция на решението на експертите от преди два месеца, според което ваксинираните можеха да захвърлят маските. От Центъра по контрол на болестите призоваха всички в образователния сектор да продължат да носят маски независимо от техния ваксинационен статус.

Маските ще се въвеждат отново на места, където засегнатите са повече от 50 на население от 100 хиляди души или когато повече от 8% от тестовете са положителни за период от седмица. Превантивната мярка се препоръчва и за градовете, които не са толкова засегнати от вируса. 

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Да сме наясно

Да сме наясно

29.07.2021 | 13:27

Ваксининираните са единствените, които пренасят вируса. Всички останали са се срещали с него, но вакснат ли се - всичко започва отново!

Отговори
4 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?