46

Щадящи тестове за малките ученици, искат до седмица да ги върнат в клас ВИДЕО

Днес внасяме проект на постановление в Министерски съвет за закупуване на щадящи тестове на деца. Държавата трябва да отпусне 13 млн. лева за закупуването на тези тестове, при които пробовземането се случва чрез слюнка. Желанието ни е да осигурим поне за месец напред тестове за всички деца от начален курс в страната. Това каза служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров на съвместна пресконференция с колегата си от просветното министерство проф. Николай Денков.

Желанието ни е още следващата седмица да върнем децата от 1. до 4. клас в училище, посочи Кацаров и добави: "Ако видим, че е създадена добра организация и този механизъм работи добре, продължаваме и с учениците от горните класове".

Здравният министър обясни, че с тестване на входа при положителен резултат детето няма да влезе в средата и ще е извън нея 14 дни, като в същото време така ще предпази от заразяване други деца и персонал, като няма да има нужда от карантиниране.

"Ако МОН, учителите и организациите на родителите организират процеса добре, ще възстановим присъственото обучение, без да увеличаваме епидемичния риск в страната, който остава наша първостепенне грижа", подчерта здравният министър. 

Той добави, че кога ще сработи новият подход зависи от осигуряването на тестовете. При забавяне, това може да стане от вторник или сряда идната седмица, но желанието е стартът да е още в понеделник. Понеделник обаче е 1 ноември - Денят на народните будители, който е неучебен. При това положение началото реално може да стане най-рано от вторинк нататък.

"Това, което затваря инситуции, не са министерствата, а рискът", категоричен бе министърът на образованието проф. Николай Денков. Той посочи, че заболеваемостта в последните две седмици расте, като за последната седемдневка има по над 500 деца с положителен тест за ковид дневно. Това показва, че ситуацията се променя и подходът също трябва да се промени, обясни министърът. До момента подходът бе  локален - при определена забеловаемост онлайн да минават определени паралелки или училища, или вкупом при заболеваемост над 750 на 100 000 население. В момента обаче имаме 4 области с над 1000 на 100 000, посочи проф. Денков. Тоест на всеки 100 човека има един заразен, така ще разболеем мвого хора, добави той.

Министърът се съгласи, че защо толкова рязко се променят мерките е резонен въпрос  и поднесе извинения. "Но ние бяхме минали границите, заложени в плана, още през лятото. И всеки, който е запознат, знаеше, че може да се наложат мерки и по-рано", каза проф. Денков. През цялото време екипът му следял обществените нагласи сред родители и учители.

Сблъскват се две обществени мнения и те трябва да се обърнат, за да проработи подходът с филтър на входа . За да се случи това, ние имаме нужда от подкрепа на родителите, които да разрешат тестване на децата два пъти седмично. Имаме нужда и подкрепа от страна на учителите, които трябва да разберат, че няма място за действия, които подриват възможността нашата образователна система да си свърши работата.

Апелирам съсловието да направи следващата стъпка - съгласие за тестване два пъти седмично или по същество зелен сертификат за учителите, каза министър Денков.

Предвиждаме в понеделник и четвъртък първия час или част от първия час да отиде в тестване, посочи още Денков във връзка с предстоящата организация по пробовземане. Вече се работело по организацията с директори и синдикати.

Учителите също ще бъдат тествани два пъти седмично, за да сме сигурни, че ще осигуряват безопасно преподаване, каза той и във връзка със зеления сертификат уточни: "Акцентът не е в документа – документът цели да удостовери дали имат сертификат, или ще бъдат тествани".

В пресконференцията на министрите участват и представители на Националната мрежа за децата, които приветстват решението на властите за връщане на децата в училище чрез масово тестване на входа на училището. Този подход е бил предложен от организацията като вариант още за началото на учебната година, за да се избегне верижното канатиниране. МОН и МЗ подчертафа, че са в готовност да си сътрудничат и с другите родителски организации.

Засега намеренията са в тестването да не участват медицински лица, а основно учителите. Принципно този тип тестове позволяват дори децата сами да си ги направят. В противен случай организацията би била много сложна.

На запитването от неправителствената организация дали има нужда от доброволци, които да помагат в процеса, двамата министри отговориха, че засега не се налага. "При нужда, може да се ползват допълнителни лица със зелени сертификати. но всяко влизане на външни хора застрашава ситуацията, защото 1 на всеки 100 човека е носител на вируса - каза проф. Денков. - Ще се опитаме да се справим  без родители и доброволци. Вярвам в българските учители, че ще се включат в този процес по правилния начин, който се прилага в цяла Европа".

Здравният министър също изрази надежда за съпричастност от страна на родители и учители.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
9 коментара
малкото чалгарче - примерно дете - смуче и чете

малкото чалгарче - примерно дете - смуче и чете

25.10.2021 | 15:50

Няма смисъл да се карате, отиде коня в реката. Късно е за оправяне. Надявам се, че греша.

Отговори
0 0
Гадни фашис-ти

Гадни фашис-ти

25.10.2021 | 12:02

и масони отрепки - ей тва е елита в Бг.

Отговори
1 0
Оставка

Оставка

25.10.2021 | 10:49

Всички родители навън. Няма да пипат децата ни. Да изгоним радев.

Отговори
12 2
Леш

Леш

25.10.2021 | 11:00

Кво ти пипат на детето бе ? Теста е близалка. Буквално нищо не му правят на детето. Едно време да не са те питали дали имаш претенции ? Ся ви питат и пак мрънкате.

Отговори
2 11
Така се

Така се

25.10.2021 | 11:21

Събира генен материал . Защо? Ще се знае всичко за това дете и ще го има в система . За да измислят нови вируси ли ? Нови ваксини? Искат да знаят всичко за всеки . Това е фашизъм в действие . Да не закачат децата . Ще има тояга. На 14 ти да изметем тая гад Радев . Предател д0лен.

Отговори
8 2
хаххахаа

хаххахаа

25.10.2021 | 11:44

Абе нормален ли си бе ? Какъв генен материал ш ти събират от слюнка ми обясни ? Какво точно ще вземат на детето ? Направо съм шок как нямате връзка с главния мозък за елементарни неща. Детето ти го има в системата отдавна през телефона, който си му дал и инстаграма, който си е направил или ще си направи. Препоръчвам ти да прочетеш за истинския медицински фашизъм през ВСВ и тогава да говориш.

Отговори
0 3
Оставка

Оставка

25.10.2021 | 12:01

Вземат му материал от слюнката. С това пипат децата ни генетично ги тестват.

Отговори
2 2
Леш

Леш

25.10.2021 | 15:13

А вие сте експерт по генетика така ли ? Знаете, че като му дадете близалка и ш му вземат гените ? Разбирам, че ефекта на образованието през соца оказва влияние и до ден днешен ама чак пък толкова да сте затъпели.

Отговори
0 2
Десен

Десен

25.10.2021 | 10:45

БСП/Радев са вредни за вашето здраве. Червени фашисти, злобни и неадекватни.

Отговори
8 1

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?