46
Следвайте ни

"Шпигел": Антиваксърите тичат към България, за да не спазват мерките

viber icon

Антиваксъри от Германия, които се обявяват против мерките срещу коронавируса, масово бягат в България. Това пише в последния брой на германското списание "Шпигел", цитирано от "Дойче веле".

Ахелой - бастион на германски антиваксъри?

Статията привежда и примери, които обаче, трябва да се интерпретират предпазливо. Във въведението към статията четем: "Германски антиваксъри са намерили убежище в почивни колонии край Черно море: там животът е евтин, а на противоепидемичните мерки се гледа през пръсти." Според автора Валтер Майр, германците смятат да останат в България.

Журналистът е посетил техния "бастион" в Ахелой - жилищен комплекс на име "Шато Ахелой", пред който били паркирани многобройни автомобили с германска регистрация. Управителят на комплекса Дирк Гелбрехт е основател на група в социалната мрежа "Телеграм", която се казва "Германски изселници в България" и вече обединява 2500 души, научаваме от статията.

Гелбрехт обяснява пред журналиста от "Шпигел", че в "Шато Ахелой" живеят около 60 души - съкооператори от няколко поколения. В споменатата група в "Телеграм" Гелбрехт посочва и един от мотивите си да обърне гръб на Германия. Според него, медийната система в тази страна била "лъжлива и лицемерна" и трябвало да бъде "унищожена".

Авторът на "Шпигел" отбелязва, че, без да привлича много внимание, германското антиваксърство се групира в "Телеграм" и потегля към България - "бедняшката колиба на ЕС". Там германските емигранти купуват или наемат недвижими имоти, с предпочитание на Черноморието - между Бургас и Варна. В "Шато Ахелой" наемът на един апартамент възлиза само на 232 евро месечно, а германската общност вече си има и новосъздадени традиции. Например, всеки вторник да се събира на брънч в хотел "Прованс", и да си запълва времето с фалшиви новини от родината - например, че всеки момент щели да затворят аутобаните, за да не могат хората да пътуват между отделните провинции.

Германците, които не вярват в пандемията и ваксините, се радват, че мнозинството българи също "освежаващо" споделят това недоверие. Страната е рехаво населена, а властите са по-скоро мързеливи, така че тук спокойно можеш да останеш незабелязан, споделя германката Урзулина. Животът с коронавируса в България е кротък, в ресторантите на противоепидемичните мерки се гледа през пръсти, а у германските емигранти това създава усещането, че са си върнали малко свобода, четем в статията. Урзулина го формулира така: "Дистанция - нула. Локдаун или вечерен час - нула."

 "Това е проява на безотговорност"

В същото време обаче България е рекордьор по смъртни случаи от коронавирус в цяла Европа, а равнището на ваксинациите все още е изключително ниско, пише Валтер Майр в "Шпигел". Авторът е разговарял и с бургаския лекар Светослав Тодоров, който не проявява абсолютно никакво разбиране към поведението на германците: "То е почти престъпно, понеже е проява на безотговорност не само към себе си, но и към другите", казва лекарят.

По-нататък в статията става дума и за консултантската дейност, която практикува един германец, бивш студент по теология. Срещу 2499 евро той предлага на кандидат-емигрантите пакет със съвети за успешен старт в България като "данъчно изгодна дестинация", където човек без проблеми може да се сдобие с шикозна вила и да си кара поршето.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (18)

Мутра

Мутра

04.01.2022 | 11:40

Най-бедния район в Европа е най-неваксиниран, а най-богати - Лондон - най-ваксиниран.

Отговори
2 3
Димитрова

Димитрова

04.01.2022 | 04:17

Какви глупости

Отговори
5 1
Тук си много права Миме

Тук си много права Миме

04.01.2022 | 03:03

Не можеш да имаш груб неполиран до блясък мозък ако не ти са груби мазолести ръцете от труд От там и чувството за Свобода Защото само на трудещия се човек пипето му работи И колко пъти водя безмислени спорове със едни индивиди със гладки до блясък мозъчета и атрофирали от мързел ръчички на който семката им е минавала през едни портали в онази Велика Германия със надпис над портала Труда ще ви направи свободни А мързела на семето и е световно известно Тъ така Влизали са през тези портали и от мързел са излизали пак свободни във вид на дим И пак във същите тези времена за Велика Германия мойте предци са се трудили със свойте мазолести ръце а успоредно с това и мозъчето им е ставало от къдраво по къдраво И са пестели за да се приберат в България и да закупят трактори редосеялки вършачки и с грубите си ръце да обработват Свещената Българска земя За да изхранват челяд и прославят името на България като най голям земеделски пройзводител Мойте предци са ходили със мазолестите си ръце да обучават Австро -Унгарските търгаши на земеделие И до ден днешен тяхното семе останало по тези земи е уважавано със труда си и мисълта си А тук в България с помоща на Червените им чифутски другари идват на власт едни гашцовци със полирани мозъци и атрофирали от мързел ръчички Търтей безподобни И всеки успял с труда и мисълта си Българин е нарочен като Кулак народен враг За да бъде по най нагъл и безпардонен начин ограбено имущество инвентар дом от тези със полираните мозъчета и атрофирали от мързел ръце Който на всичкото отгоре са били белязани със едни жълти звезди За да им изпъква във пълна светлина лакомията и мързела им И всичката тази дивотия тяхна под лозунга за Братство Равенство Народовластие Но днес на наследниците на тези гладкомозъчни индивиди им продумаш за Братсво Равенство и Народовластие и това да бъде извършено със същите методи както са действали техните проклети деди Ще ореват орталъка И виждаме тяхното разбиране за братството Равенството и Народовластието Всички сме равни ама те по равни от нас Всички сме братя ама техните Братя са я в Америка я в Израел А народовластието им се свежда до там Със триста зора и лъжи да вземат на избори само 7 % от гласовете на всички имащи право на глас и със присъдружие на едни други гладки мозъци да закърпят една грабителска коалиция разбойническа която ни представят като Народен вот и Народовластие

Отговори
5 4
Ivan zavet80g albe11g.,

Ivan zavet80g albe11g.,

03.01.2022 | 23:19

Dig 11g lig moj Tav katas poboi️️️️

Отговори
1 2
Разруха е в Германия.

Разруха е в Германия.

03.01.2022 | 23:17

Кой ти иска в Германия? Техните политици направо фалираха държавата. От 2017 до сега 70% на производството им е изнесено в чужбина. Покрай корона политиката им, дори и ваксинираните трябва да се тестват за да пият едно кафе. Неваксинираните не могат без тест дори и на лекар да отидат. Само ваксиниран можеш да си пазаруваш обувки и дрехи. Но проверките по магазините дори и за ваксинирани са доста груби. Наобикалят те полицаи и все едно си престъпник. За това дори и ваксинираните не ходят вече никъде. Хотелиерите се оплакват, че 10% от хотелите са с хора. Ресторантите са 20% с хора. А магазините между 30 и 40% оборот. Въведоха от 16.март задължителна ваксина за медицинският сектор и сега около 25% от мед.сестри и санитари напускат. В Германия повечето от старите хора са на чужда грижа- т.е. старчески домове и фирми по домовете. Сега масово се пускат писма до роднини да си приберат старците, няма персонал. Разруха е в Германия.

Отговори
15 4
КУКУ

КУКУ

03.01.2022 | 23:34

"Разрухата" в Германия примами 400 000 българи и продължава да примамва хиляди всяка година. Колко германци има в България, А, каун? Изобщо не искам да ти коментирам лайната, които си изписал. Явно никога не си стъпвал в Германия, за да видиш че тука верно сме в третия свят в сравнение с тях и ВСИЧКИ държави в Западна Европа. Разликата в стандарта на живот е брутална, каун с кауна. Преди Германия да фалира първо България ще трябва тамън 10 пъти да фалира и едва след това те. Добре го запомни това.

Отговори
10 10
БГ- DE

БГ- DE

04.01.2022 | 00:07

Въпрос на приоритети.

Отговори
4 1
Пепи

Пепи

04.01.2022 | 00:11

Май ти никога не си стъпвал в Германия. 350 000 българи р0ми привлече страната. Държавата е супер за пенсионери, но за млади хора си е пълна скука. Последните няколко години в България се живее по-добре. Само на неудачниците и мързеливите не им харесва, а в Германия за тях има социална помощ - това е разликата!

Отговори
5 7
Дървени философи бол

Дървени философи бол

04.01.2022 | 00:28

Ооо, Пепи, докараха новите кренвирши ...

Отговори
4 3
Разруха разруха

Разруха разруха

04.01.2022 | 14:24

Българи им чистят кенефите масово

Отговори
0 1
Познавам ги германците

Познавам ги германците

03.01.2022 | 23:01

Познавам почти всичките немски колонии в България. Не бягат толкова от ваксините, колкото търсят спокойно и нормално място за живот. Някои от тях работят онлайн, други са продали къщите си в Германия, трети са си дали имотите в Германия под наем и живеят от наема. Имотите в Германия са стигнали ужасни размери- 500 000 за една къща е средна цена. 42% от заплатата ти там отива за данъци, а за час при лекар чакаш по една година, точно така. Хората предпочитат да си харчат парите в България, което е добре и за местното население. В Германия е модерно робство и все повече хора го осъзнават. Немските политиците си позволяват да обиждат данъкопладците си като биологичен отпадък. Българските политици покрай немските корумпирани такива са като кокошкари.

Отговори
18 3
КУКУ

КУКУ

03.01.2022 | 23:37

Само да питам, колко германци живеят в така наречените германски колонии в България, защото кауне и ДОКАЗАН лъжец, аз знам за едни 400 000 българи, които емигрираха в Германия и ВСЯКА година нови 20 000 заминават за там? Та колко са германците, които са се изнесли в България?

Отговори
7 8
Кирчо и Кокорчо

Кирчо и Кокорчо

03.01.2022 | 22:43

дистанционно да приветстват новия инвестиционен туризъм в тази рехаво населена страна !

Отговори
4 3
Еврика

Еврика

03.01.2022 | 22:13

Ето че привлякохме немците!!

Отговори
9 1
какво правите още в ЕС?

какво правите още в ЕС?

03.01.2022 | 21:27

Швабите ни представят, като бедни, прости аборигени!

Отговори
24 6
СССР

СССР

03.01.2022 | 21:37

Дружно братя българи, с нас Москва е в мир и в бой. Партия вилика води нашия победен строй.

Отговори
14 3
КУКУ

КУКУ

03.01.2022 | 22:03

Точно такива сме. 27 % ваксинирани го доказват за пореден път. Целия свят се чуди на ганьовската тъпотия.

Отговори
18 24
Мимето

Мимето

03.01.2022 | 22:14

Бегай за чип в ЕС мозъка ти е вече достатъчно излъскан за да го приеме. Ние и с грубите неполирани мозъци сме си добре.

Отговори
25 8

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?