Следвайте ни

Шест ключови въпроса към ваксината на Pfizer/BioNTech

viber icon

Надеждите, че краят на пандемията на коронавируса се приближи, се увеличиха след новината за нова коронавирусната ваксина, която е 90% ефективна в глобални проучвания.

Въпреки че има категорична причина да бъдем оптимисти, експертите предупредиха, че данните от опитите, проведени от Pfizer и BioNTech, не са окончателни и има много неизвестни.

Колко безопасна е ваксината?

Компаниите заявиха, че досега не са възникнали „сериозни опасения за безопасността“, но те ще продължат да събират данни.

Има някои странични ефекти - като възпалена ръка или треска - които са доста често срещани при ваксинациите, отбелязва Пол Хънтър, професор по медицина в Университета на Източна Англия.

Като се има предвид, че това е чисто нов тип ваксина - тази, която използва технология, наречена mRNA, която до момента не е била одобрена за употреба при хора - не е невъзможно някой да е алергичен към компонент от нея, каза той.

Може ли ваксината да предотврати тежко заболяване?

Изследването е предназначено да открие дали ваксината може да предпази от тежка болест Covid-19, каза Pfizer, но данните все още не са публикувани.

„Това, което можем да кажем, е, че ваксината спря клинична симптоматична инфекция, но има несигурност относно асимптоматичната инфекция“, каза Хънтър. "Но ние се надяваме да научим това, докато вървим напред."

Логично е, че ако не се заразите, не можете да получите тежко заболяване, каза д-р Александър Едуардс, доцент в Университета в Рединг.

Предотвратява ли ваксината заразяването?

Все още не е ясно дали ваксината може да предпази от коронавирусна инфекция или просто срещу развитие на симптоми след като сте заразени.

„Ако то спира инфекцията, тогава по дефиниция трябва да спре предаването от един човек на друг“, каза Хънтър.

„Ако не получите инфекцията, защото сте били имунизирани, така или иначе няма да ме заразите. Но ако това, което получавате, е асимптоматична инфекция, все още съществува рисков потенциал, че бихте могли да ме заразите, въпреки че почти сигурно ще бъде много по-нисък, отколкото ако всъщност сте клинично болен. "

Работи ли ваксината при възрастни хора и деца?

Деца на възраст над 12 години и възрастни на възраст до 85 години са включени в проучването, но данните, разпределени по възраст, все още не са публикувани, отбеляза проф. Беате Кампман от Лондонският университет по хигиена и тропическа медицина.

Повечето ваксини не действат добре при възрастните хора, както при по-младите хора. Това не е изненадващо, тъй като възрастните хора не винаги имат ефективен имунен отговор и на естествена инфекция, отбеляза Хънтър.

„Така че, не би било изненадващо, ако възрастните хора не реагират толкова ефективно, колкото по-младите хора на тази ваксина, но това е нещо, за което трябва да видим данните.“

Защо не работи за 10% от хората?

Трудно е да се каже защо ваксината не е действала при тези пациенти, без да се знае кои са те, каза д-р Стивън Грифин от Университета в Лийдс.

„Ваксината ще действа по различен начин на различните хора. Това, че често получавате различна степен на реакция в рамките на поколенията, може да се дължина факта, че всички те са били в по-напреднала възраст, или може да са от различен расов произход, или може просто това нещо да работи само девет пъти от 10 “, обясни Грифин.

„Докато наистина не се задълбочите в детайлите на данните, е трудно да разберете защо някои хора реагират и защо други не“

Колко трае защитата?

Степента на ефективност от 90% е изчислена седем дни след второто заразяване, но тези резултати вероятно ще се променят, тъй като данните се събират в по-дългосрочен план.

Като цяло, за да се установи колко дълго трае защитата, ще са необходими последващи изследвания, за да се открият нивата на двата вида имунни отговори - антитела и Т-клетки - както и всички рискове от повтаряща се експозиция, каза Кампман.

 

Дончо Донев

Дончо Донев

Журналист - екип "Спорт"

Дончо Донев е завършил Английската гимназия в Пловдив, а след това ПУ Паисий Хилендарски специалност "Българска и английска филология". В екип "Спорт" на "Марица" е от март 1999 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Schetovodstvo

Schetovodstvo

11.11.2020 | 09:50

I NAKRAYA KAKVO STANA ??? NYAKAKVI SI TURTSI SPASYAVAT SVETA !!! MASAAALLAH AGALAR,KOMSHULAR! VELIKI STE !

Отговори
1 0
Аййй кокооо

Аййй кокооо

11.11.2020 | 01:50

Ко не искам намаление на цената на ракията и нещем ваксина ! Протест за ракията да правят !

Отговори
3 2
Мекица

Мекица

11.11.2020 | 00:49

Мекица вие сте дупкодавци

Отговори
4 2
От сърце

От сърце

11.11.2020 | 00:48

Най добре ще ми дойде като ваксина срещу короната едни стотина милиона еврака лично отпуснати безвъзмезно от Урсулата Тогава ще задишам спокойно и без кислородна маска и изобщо без маска А ваксината и е подарявам от сърце Тя пък ако иска може да е забие в Тиквуновото тикве

Отговори
4 3
И аз питам

И аз питам

11.11.2020 | 00:30

Седми въпрос-- защо въобще ни я пробутват,?

Отговори
4 5
минувач

минувач

11.11.2020 | 06:43

Ако не си разбрал още при над 4000 позитивни за ковид дневно и по 100 починали дневно за България, няма смисъл да ти се обяснява.

Отговори
0 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?