Следвайте ни

Шефът на УМБАЛ "Св. Георги" с първи коментар за пациентите, починали пред болницата

viber icon

Следа като вчера бяхме  уведомени за  инцидента с двамата починали пациенти, веднага назначихме проверка по случая. В създадената за целта комисия  участват компетентни лица, които да разследват обективно. За нас е изключително важно да разберем какви са причините за това. Това каза директорът на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив проф.  д-р Карен Джамбазов на пресконференция  относно видеоклип с пациенти, чакащи около 40 минути за настаняване пред входа на едно от отделенията на болницата.

Той обяви, че в болницата е имало недостиг на легла, за това се е наложило да се открият още. В момента леглата са 141. 

"В деня на инцидента са хоспитализирани 6 пациенти. Първите трима са приети спешно, тъй като са били в по-тежко състояние. Практически са чакали от отделението да слязат и да ги качат. Това се е случило по-късно. Проблемът е бил, че отделението работи от 3-4 дни и е имало нужда от логистика. Който е виновен, ще си понесе последствията", обясни той.

Джамбазов обяви, че след разкриването на отделението 2/3 от персонала е напуснал. Това е довело до недостиг на кадрите. 

"Да се носи вина за смъртни случаи е много сложно. Един от пациентите е бил с бъбречна недостатъчност и на хемодиализа. Доколкото знам, дълго време не е бил на хемодиализа. За това е приведен именно към това отделение. Доколкото знам е починал в момент, когато е започнала хемодиализата от внезапен сърдечен арест. Вторият пациент е починал на следващата сутрин. И двамата пациенти са били значително увредени и с COVID инфекция", обясни той.

Към момента не може да се установи защо медиците са се забавили над 30 минути с приемането на пациентите. 

"Всеки ден нещата се променят. Ако се стигне до ново напускане на служители, ще прибегнем до практиката да командироваме служители от други структури на болницата", обясни Джамбазов. Той добави, че ако се докаже вина на служители, те ще си понесат наказанията.

Той бе категоричен, че за пациентите е осигурен кислород.

"На всички отговорни лица е наредено да бъдат заредени всички легла с кислород. Единият човек е бил на хемодиализа и дълго време не е провеждал. Именно това е една от причините той да бъде прехвърлен там. Той загива в началото на хемодиализата, когато прави сърдечен арест. Вторият пациент, който е бил по-възрастния, е бил с тежка ковид инфекция. И двамата пациенти са били значително увредени, но това са пациенти, които в момента приемаме. Трябва  да разберем защо се е изчакало. Според техните обяснения, няма информация защо има забавяне 30-40 минути", каза проф. д-р Джамбазов.

Клиника по токсикология и Отделението по професионални болести са били с персонал от 5-6 лекари и съответно същия брой  сестри и санитари. След вземането на решението по преструктуриране, напускат двама лекари и 3-4 сестри.

"Ако напусне още някой, командироваме от други отделения от болницата", посочи Джамбазов.

Нещастен случай и нещастно съвпадение на факти, така определи пък шефът на отделението случилото се. 

"Трудно е да се носи вина за смъртни случаи. Първо ще дадем цялата преписка на прокуратурата, за да се докаже има ли вина или не. Аз мога единствено да предприема дисциплинарно производство, но едва ли това ще върне нещата назад. Проблемът с кадрите не е само в това звено, имаме материална база, апаратура и лекарства, но това, което спира да бъде налично е персоналът", посочи още Джамбазов. 

От 13 март до сега има 60-65 души от персонала на болницата в Пловдив са се заразили с ковид-19. 

„Няма практика пациентите да бъдат върнати. Клиниката е почти пълна, има едно свободно легло. Най-леките случаи се качват на третия етаж. Нещастен случай е според мен, защото всички лекари са работили към момента с тежко болни. Как точно и защо се е скъсала връзка в информацията, не мога да отговоря. Аз го наричам нещастно съвпадение на факти”, заяви директорът на отделението по Токсикологията.

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (20)

Джи

Джи

20.11.2020 | 00:29

Тоя лапач няма ли най после да си подаде оставката?!

Отговори
3 0
ЛЕКАРИТЕ лесно ще ги ИЗПЪДИМ; а после?

ЛЕКАРИТЕ лесно ще ги ИЗПЪДИМ; а после?

19.11.2020 | 20:37

"...имало нужда от логистика. Който е виновен, ще си понесе последствията..."== #КОЙто = това си ти, подлецо (ИМАЛ ГОТОВНОСТ ЗА ДАЛАВЕРА милият да гради временни "времянки" из територията на Болницата върху заграбена безплатна квадратура - а пък всъщност нито ЛЕКАРИ НЯМА НИТО ЛЕЧЕНИЕ!) Сплашва медиците. Щял бил да "командирова" фелдфебелът - те да не са самоубийци бе, ти самият какво "лекуваш" и колцина си "излекувал" или само Далавери, кроежи, интриги и позьорство. "Доколкото знам" т'ва / Доколкото знам он'ва = нищо не знае заплатаджията освен да се разписва във ведомостта ... ОТКЪДЕ ГИ ИЗКОПАХТЕ ТАКВИЗИ РАЗБИРАЧИ? Малоумната администрация и безполезната “прокуратура” много лесно могат да наплашат лекарчетата и да ги изпъдят накъм широкио свет. Даже преди да са научили ингилизки езици – това става лесно. МЕДЕКСИМ правеше хубви парици из Третио. Държавата никакви претенции не може да има щом не е харизала образованието БЕЗПЛАТНО както Преди’89. Зимбабвия, Етиопия, Южната – приятен климат, весели г-ци!

Отговори
14 0
ЛЕКАРИТЕ лесно ще ги ИЗПЪДИМ; а после?

ЛЕКАРИТЕ лесно ще ги ИЗПЪДИМ; а после?

19.11.2020 | 20:59

Тя таа ПАНдемия не се бори с "легла" и с "ПОСТРОЙКИ" като нямаш ЛЕЧИТЕЛИ НИТО ЛЕЧЕНИЕ. Нито елементарна административна организационна КАДЪРНОСТ, мощняко! Не "по стъпалата" ЩЕ МРАТ пловдивчаните, ами безсилни да стигнат до стъпалата (асансьори НЯМАЛ, милият!) ще има да се натръшкаме из канавките! И ТО НЕ ПО ДВАМА...

Отговори
3 1
ЛЕКАРИТЕ лесно ще ги ИЗПЪДИМ; и оставаме с ...професорЯ

ЛЕКАРИТЕ лесно ще ги ИЗПЪДИМ; и оставаме с ...професорЯ

19.11.2020 | 21:11

Сякаш се навъдиха из Града прекалено мнозина Член-Кореспонденти на БАНи, на БАНица и на БАНда, а? А? Академици, ПРОФЕСОРя, КУРАТОРки МузиковедКи =не мож се размина, пълни тротоарите, а и велоалеите - И ОЩЕ ИДВАТ! Един друг се харесват, потупват се и се взаимно ХАБИЛИТИРват, майна. Той даже и Камата им стана на ПУто "Хонорис Кауза" а от частната фирмичка семейство скубачи АМТИ +И +Цирк Хонорис си купи Менда милата за милионче само (не че бяха нейни парите, не, бяха твои / мои / данъкоплатски) уж да поправят престъплението със Жълтото училище... Професорчета и подг7зничета

Отговори
3 0
Кака Пена

Кака Пена

19.11.2020 | 13:23

Лекарите и учителите са най-застрашени от заразяване и не спират да работят.Сега никой няма да ни затвори по къщите,защото ние упорито не спазваме нищо и отричаме всичко ,което се прави за нас.Това е божията благословия.

Отговори
11 3
Гого

Гого

19.11.2020 | 13:07

Починали са двама(не един), това не е "нещастно съвпадение на факти" . Това е системна грешка- липса на организация съчетана с безчувствие, толкоз далеч от хуманността (основната характеристика за здравен работник- лекар, сестра, фелдшер, та дори и санитар). От "кумова срама" да ги бяха прибрали по носилки в коридорите, да не висят по стълбите. Със сигурност щяхте да тичате през глава и да изоставите дори други болни, ако беше някой "управленец". Обикновеният човек- да духа супата! Дано Господ се смили над нас, какво друго остава?

Отговори
13 4
Ще мрем

Ще мрем

19.11.2020 | 12:27

То е ясно,че няма вие да сте виновни! Б.ахти и отделението! Като нямате условия,няма да го разкривате! Същата ще стане и със"Света Мина". И за там няма лекари,сестри, ама ще става ковид болница. Значи Данчето,общинския съвет, кмета ....Те ще лекуват! Да гледаш ти да си напълниш джоба за сметка на народа....Това е престъпление и като такова трябва да бъде наказвано!

Отговори
21 2
ПРОБА_ГРЕШКА

ПРОБА_ГРЕШКА

19.11.2020 | 12:30

"Свети Мина'

Отговори
9 0
1215

1215

19.11.2020 | 12:26

Къде бяха осем месеца и няма подготовка за допълнителни легла, закриват болници, някои правят магистрали, а народът загива, пълно безсрамие. И всяка вечер да Го гледаме б м борисов как лъже!

Отговори
20 1
Случайно четящ глупавите коментари

Случайно четящ глупавите коментари

19.11.2020 | 14:36

Нали не вярвахте,нали всичко беше лъжа?Сега какво стана?Осем месеца народът щракаше пръсти и нищо не спазваше,сега и господ ви е виновен.

Отговори
4 7
Щракаше с пръстъ защото имаше много лъжливи и лъжовни неща.

Щракаше с пръстъ защото имаше много лъжливи и лъжовни неща.

19.11.2020 | 14:50

Тестове на 50% верни,14 дена карантина без симтоми,влизащи в болници величия без диагнози.Е някъкъв коментар моля.

Отговори
4 2
Остап Бендер

Остап Бендер

19.11.2020 | 12:12

Спасяването на давещите се - грижа на самите давещи се

Отговори
10 3
Устат Бендер

Устат Бендер

19.11.2020 | 12:27

Барем едно въженце с кратунка на края няма ли да се смилиш да подхвърлиш към давещите се>

Отговори
7 1
Какви били причините!

Какви били причините!

19.11.2020 | 12:04

ПО очевидно от това няма. По мое време тези които завършваха курс ГСО(Готов за санитарна отбрана)Можеха със действия а не със бездействия да спасяват човешки животи.

Отговори
12 2
Кажете бре!

Кажете бре!

19.11.2020 | 11:09

Аз едно нещо не мога да разбера. След като има ЕДИН приемен кабинет, с ЕДИН екип в него, и дойдат ЕДНОВРЕМЕННО в рамките на двайсетина минути ШЕСТИМА пациента за приемане, ВСЕКИ от които има поне 15-20 минути ОБРАБОТКА на документи, как да стане ДА НЕ ЧАКАТ някои от пациентите? Стройте си стадиони с нови трибуни, за МИЛИОНИ, и се радвайте на успехите, грандиозните успехи на българските "лъвове"!

Отговори
28 4
Какви били причините!

Какви били причините!

19.11.2020 | 12:10

А вие пък си издигайте ГОООЛЕМИ доктори с по 250 хиляди лева заплати.Налага ми се да гледам в канчето на стария войник, но за вас стария войник е Българския народ!

Отговори
14 4
Братя Галеви

Братя Галеви

19.11.2020 | 10:55

Пак ли ще си платите ?

Отговори
13 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?