Следвайте ни

Шефът на Токио 2021: Съжалявам за „Жените говорят прекалено много“

viber icon

Президентът на организационния комитет на олимпийските игри в Токио и бивш министър председател, Йоширо Мори, беше притиснат да подаде оставка след сексистко изявление. Според него „жените говорят прекалено много“. 
 
„Жените имат силно чувство за съперничество. Ако една вдигне ръка, за да говори, всички останали изпитват нужда да направят същото. Накрая всеки казва нещо. Срещите на които присъстват твърде много жени обикновено се протичат, защото те говорят прекалено много“, каза Мори. 
 
Изявлението на бившия министър председател предизвика голямо недоволство в Япония, където процентът на жени в политиката и на високи постове е минимален. Изказването предизвика и „Мори, моля те подай оставка“ да е в трендовете в Twitter в Япония.
 
На организирана пресконференция по-рано днес Мори се извини за казаното и сподели, че коментарът е бил неуместен, но не смята да подава оставка. Той допълни: „Намерението ми не е било да съм неуважителен към жените“. 
 
Японският олимпийски комитет планира да увеличи броя на жените в борда на директорите с 40%, след като страната попадна на 121-во място от 153 държави в статистиките за равенство между половете. 
 
Това обаче не е първият скандал след изявление на Мори. През януари той предизвика критики след като обяви, че Олимпийските игри със сигурност ще започнат по план на 23 юли, без значение от развитието на Covid пандемията.
 
В отговор, комикът Ацуши Тамура, който трябваше да участва в щафетата по предаването на олимпийската факла обяви, че няма да участва.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай