Следвайте ни

Шефът на „Пирогов“ със страшна прогноза за коронавируса, изрече остри думи за bTV

viber icon

За мен увеличението е заради неспазването на елементарни мерки, за които от повече от 6 месеца повтаряме – носете маски, спазвайте дистанция, мийте си ръцете. Лятото всички бяхме на открито и купоните бяха на открито. Това заяви шефът на "Пирогов" в телевизионно интервю по повод пандемията у нас.

"В магазините са с маски, в градския транспорт голяма част са с маски, но нека се разходим например из вашето студио и из нюз рума", обърна се проф. Балтов към Антон Хекимян и заяви: Сигурен съм, че половината са без маска. Водещият обаче се оправда, че те са в изолирана среда и не са обществено място.

"В заповедта на министъра пише, че трябва да се носят маски на закрити обществени места. Ако където работят 200 човека, не е обществено място...  Дяволът чете Евангелието както си иска. Ако носим маски на закрито, заразените щяха да бъдем наполовина по-малко. Това е моя хипотеза. Може би трябва да се каже – когато има по-голям колектив. Това е нещо, което трябва да се препоръча. Не смятам, че ще накърни самочувствието на някой", коментира проф. Балтов.

По думите му има голяма съпротива срещу мерките. "Вярвам, че 50% от хората не искат да спазват някакви мерки. Има конспиратори. Всички знаем, че има вирус. Тези, които са конспираторите, да кажат защо няма коронавирус", призова шефът на "Пирогов". "Нали идеята е да предпазим хората, когато говорим по-меко. Няма как, когато казваш едни точни данни и цифри, да ти казват не е така и да ни казват: "Те минаха на другия бряг. Те не ни плашат и нищо не ни казват", коментира проф. Балтов.

Той коментира и дискотеките: "Трябва ли да ходим всеки ден на дискотека. Има хора, които ходят. Повечето хора, които ходят там, са млади, които нямат усещането, че могат да навредят на другите", заяви той. "В момента сме в оранжевата зона. Ако хората продължат да се държат безотговорно, може да влезем в червената зона. Тогава Европа ще ни сложи в червения списък. Ще се промени доста статусът на България. Ще се ограничи движението, туризмът", предупреди проф. Балтов и допълни: "За нашия живот тук в България ние имаме най-свободните мерки спрямо Европа. Най-вероятно ще се стигне до затягане на мерките. Мъчим се всичко да е в едни рамки, където хем да не вредим на хората, хем да се пазим", заяви той.

Проф. Балтов не се ангажира с точни данни при какви цифри бихме влезли в червения списък, но предположи, че това ще е може би 5-6% на 100 000 на седмична база. "Не смятам, че училищата бяха огнища на COVID-19, а по-скоро вирусът бе привнесен от почивките", каза още директорът на "Пирогов".  "До края на месеца моята прогноза беше 25 000, но гледам, че ще я минем и отиваме към 30 000", прогнозира той. "Прекалено малък е шансът за оцеляване на хората, които са интубирани и заразени", допълни той.  В "Пирогов" лекуваме с всичко, което имаме налично - кортикостероиди, имунна терапия. В "Пирогов" имаме над 500 души, които бяха болни, повечето от тях бяха излекувани", завърши той.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Товарна гара

Товарна гара

12.10.2020 | 11:24

Приемане на вирусни товари, безплатни доставки по домовете. Справки на регистратурата в Пирогов.

Отговори
2 0
"Отдел  дупки  пробиваме  всякакви"

"Отдел дупки пробиваме всякакви"

12.10.2020 | 11:15

Елементарните мерки са взети от природата проф. Балтов. Според вас защо има хора с такава кръвна група и с вроден имунитет които плашилото измислено от учените не ги лови?И отговора е един-за да подсети науката че и така може!Според мен науката не трябва да е цел за високи заплати а място за упорита и ползотворна работа.

Отговори
3 1
Специалист по всичко???

Специалист по всичко???

12.10.2020 | 10:42

професор ама ортопед,травматолог ... няма ли епидемиолози ,вирусолози да си кажат мнението.Така ще продължат да се появяват бисери като термина "Вирусен товар ".

Отговори
5 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?