Следвайте ни

Шефът на "Пирогов" разкри защо расте броят на заразените с COVID-19

viber icon

Бързото разхлабване на мерките и дълго потисканото чувство, че трябва да спазваме някакъв контрол, направи хората абсолютно непредпазливи, дори ги накара да мислят, че няма такава инфекция. Това доведе до трайно нарастване на броя на заразените. Това каза пред БНТ проф. Асен Балтов - изпълнителен директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", в коментар за ситуацията с COVID-19 и за отпускането на повече пари за болниците, както и за заплати на медиците, които са на първа линия.

"Днес в болниците има 699 пациенти, от които 40 са в тежко състояние и са реанимация. При нас тази тенденция е постоянна от началото на юли. До момента само в "Пирогов" сме лекували и лекуваме 91 пациенти, от които 51 са изписани", съобщи той.

По думите му трайна е и тенденцията около 14-15% от заразените постъпват в болница за лечение. Около 5% от тях са в тежко състояние и се нуждаят от реанимация.

"Рязко спадна възрастта на нуждаещите се от болнично лечение, защото младите са най-активната група хора, които не се и съобразяват с мерките, които бяха наложени - младите между 20 и 45 години. Прави впечатление, че възрастните хора все още се страхуват, спазват мерките и постъпват правилно, като носят маски не само в затворени помещения, а и докато са на улицата", подчерта проф. Балтов.

Той прогнозира, че до края на септември случаите на заразени с COVID-19 вероятно ще бъдат над 20 000.

 

Коментари (2)

д-р Ох боли

д-р Ох боли

30.07.2020 | 20:11

Това е вярно и показва колко неадекватни са мерките на щаба и властта ни! Когато почти нямаше заразени, през март и април, имаше КПП-та и пълна изолация. Бяха забранени дори парковете и градините. Много хора останаха без работа, а други бяха принудени да ползват отпуск. Сега, когато заболеваемостта расте с всеки изминал ден, властите бяха разрешили до 12000 на футболни мачове и други спортни прояви, като и нощните дискотеки и заведения! В градския транпорт на големите градове не спазва нищо! Дезинфекцията е само ... пожелателно мероприятие, маските също. И на този фон се готвим да започнем учебната година присъствено, без никакви предпазни мероприятия! Ненапразно много хора смятат, че властите правят това нарочно, за да получат повече средства за епидемията от ЕС!

Отговори
0 0
AD I Morgi

AD I Morgi

29.07.2020 | 12:26

Palen himalaiski TApir

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?