Следвайте ни

Шефът на "Пирогов" разкри защо младите пълнят COVID отделенията

viber icon

Пичове, дори да сте още млади, не сте имунизирани срещу тежко заболяване от коронавирус. Казва го не друг, а професор Асен Балтов, шефът на най-голямата спешна болница у нас.

В "Пирогов" са приети много млади хора, които късно са потърсили лекарска помощ и много от тях са в недобро състояние. С увеличаването на броя на заразените в коронавирус се е увеличил и броят на починалите.

Това се дължи на късно лечение или на много бързото развитие на болестта. Това каза пред bTV проф. Асен Балтов, директор на болницата.

Той е категоричен, че пациенти не са връщани, има създадена организация. Според него фургоните, поставени пред много болници в страната, извършват успешен триаж и намаляват натиска върху здравните заведения.

Когато в "Пирогов" се докара пациент от Бърза помощ, той се насочва веднага към съответната клиника, ако не е от центъра за спешна помощ отива във фургона. Според резултатите от направените изследвания и клиниката болният се насочва за лечение вкъщи или се приема в болница.

Той защити яростно отварянето на COVID отделение в онкоболници, като в тях се лекуват онкоболни със заразата. Професорът уточни, че притесненията не са основателни, тъй като няма на практика чиста болница от COVID. Винаги в потока от пациенти има някой заразен.

Медиците са заразяват във външна среда, а не в отделенията. В "Пирогов" от 450 души само 7 са заразени.

"Надявам се да сме доближили пика на заразата. Маските са най-голям враг на заразата и разпространението й. Аз работя с маска 25 г. - тя не ми е отнела свободата. Трислойната маска не пропуска аерозола.

Носейки маски, намаляваме натоварването на вируса, малка доза приемаме. Вече 8 месеца си говорим за тези маски - а те предпазват, лекарите правим всичко по силите си, молим хората да спазват мерките", допълни проф. Балтов.

Бързите антигенни тестове в момента са безплатни. PCR и антигенните тестове трябва да бъдат приравнени първо в ЕС после и у нас, каза още шефът на болницата.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?