Шефът на "Пирогов" разкри кога идват втората и третата ваксина

Обнадеждващи новини за ваксините и битката с коронавируса даде професор Асен Балтов, шефът на "Пирогов". Болницата му е сред най-дейните от началото на пандемията.

„Процентът на медиците, които искат да се ваксинират срещу COVID-19, се увеличава. Първоначално хората не четяха достатъчно, нямаха достатъчно информация. Сега от РЗИ раздават брошури, в които подробно е описано какво представлява ваксината”.

Това заяви директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов в студиото на „Здравей, България".  По думите му в „Пирогов" медицинските лица, които искат да се имунизират, вече са над 1000. Според него е било много важно хората да разберат, че няма нищо страшно и че няма да бъдат чипирани.

„Очаква се до края на януари да има и втора ваксина у нас – тази на Moderna, а през февруари ще бъде разпространена и тази на AstraZeneca/Oxford. Така, хората ще могат да избират коя ваксина да си поставят", поясни проф Балтов. По думите му втората голяма пратка у нас ще бъде с 60 000 ваксини или 30 000 дози. 

„Прекалено много се наблягаше на очакваните лоши ефекти от ваксината, но такива реално няма при ваксинираните у нас. Първите ранни реакции се появяват до 24 часа. След това се изчакват 2 седмици, за да се види дали ще има проблем. Важно е да кажем, че първата доза не е достатъчна.

Не трябва да се отпускаме и да смятаме, че вече сме имунизирани или безсмъртни. През периода между първата и втората доза трябва да се носят маски, да се спазва дистанция. Първоначалният имунитет се натрупва между 7-ми и 14-и ден след ваксината”, каза още директорът на „Пирогов”. И допълни, че ако се разболеем след първата доза, втората най-вероятно ще бъде отложена.

„При тежките случаи, на които им е вливана кръвна плазма, трябва да се изчака 90 дни, за да може да бъде поставена ваксина. През първите месеци няма да има достатъчно добър имунен отговор, защото организмът е изтощен", коментира професор Балтов. И отсече, че е рано за отпускане на мерките.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Filibelyan

Filibelyan

28.12.2020 | 18:24

С този темп на ваксинация дали ще дочакаме някога ние от ІV-та група/2022 или 2024 година/

Отговори
0 1
Фактическа идиотщина

Фактическа идиотщина

28.12.2020 | 14:19

Балтаков ли си Калтаков ли си не те знам Ама от времето което отделяш за рекламираш еврейско циониските директиви не ти остава време да ни обясниш като голям капацитет как милата ти дъщеричка дарява направо ПЛАЗМА Явно ти като голям капацитет си е програмирал нещо като робот Кръвта на ПЛАЗМА да прави и направо ПЛАЗМА да дарява Кой всъщност са виновни в случая за тази идиотщина Негромотните джурналя или ти големия капацитет Идиотщината обаче е факт

Отговори
3 2

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?