Следвайте ни

Шефът на „Бионтех“: Вариантът с две дози от различни ваксини би трябвало да работи

viber icon

Европа може да постигне стаден имунитет до края на лятото с четирите коронавирусни ваксини, одобрени от европейските здравни власти. Това каза главният изпълнителен директор на "Бионтех" Угур Шахин в разговор с Анадолската агенция, след като получи Ордена за заслуги, най-високото отличие в Германия за разработването на първата в света ваксина срещу COVID-19.

На актуалния въпрос дали е възможно прилагането на две различни ваксини при първа и втора доза поради недостиг на доставки и решенията на някои страни за спиране на ваксинацията с AstraZeneca, Шахин каза, че това трябва да е възможно, но трябва да бъде тествано.

„Великобритания започна тестване. Очаквам, че това ще бъде публикувано много скоро. Очаквам безопасността да не бъде засегната. Ваксината AstraZeneca, последвана от иРНК ваксина, това би трябвало да работи “, добави той.

Немският учен от турски произход каза, че „Вариантът във Великобритания заразява по-бързо и по-ефективно и трябва наистина да работим на всички нива. Всеки трябва да се опита да защити себе си и по този начин да защити другите. Това е единственият начин за овладяване на пандемията”, каза Шахин.

Новата вълна на коронавирус, причинена от британския вариант, ще остане няколко месеца.

Шахин допълни, че учените са постигнали целта си да доставят безопасна и ефективна ваксина, което са направили за по-малко от една година.

„Нашата цел за 2021 г. е да гарантираме, че можем да доставим колкото се може повече дози. И така, започнахме да доставяме продукти в повече от 60 страни. Но имаме още много работа да свършим “, каза той.

Шахин каза, че "Бионтех" и Турция са сключили сделка за 4,5 милиона дози, които трябва да бъдат доставени в края на март, а компанията и турското правителство продължават дискусиите за възможността да доставят повече дози през втората половина на 2021 година.

Относно бъдещите проекти за разработване на лекарство срещу рак, на иРНК технология Шахин заяви. „Ние проведохме редица добри дискусии с турската академия на науките (TUBITAK) относно ракови проекти. Уверен съм че и това ще стане. Сега няма да е възможно, защото в момента се справяме с пандемичната ситуация. Но това е нещо което определено ще се случи скоро“, каза той.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Ухание

Ухание

20.03.2021 | 15:42

А букет ири торлю гювеч може ли

Отговори
0 1
сгрешената ваксина

сгрешената ваксина

20.03.2021 | 15:33

След като се провалиха с Астра-Зенека, англичаните се чудят какви комбинации да измислят. Въпреки решението на ЕМА, едва ли много хора ще искат да се ваксинират с тяхната ваксина....

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?