2374
Следвайте ни

Сезонен грип и COVID-19 близнаци по симптоми, вижте кои

viber icon

Сезонният грип и COVID-19 са заразни респираторни заболявания, причинени от различни вируси. COVID-19 e инфекция с коронавируса SARS-CoV-2, идентифицирана за първи път през 2019 г., а грипът се причинява от инфектиране с различни грипни вируси. Сезонният грип е познат от медицинската наука отдавна, обясняват от здравното министерство.

И срещу двете инфекции има одобрени ваксини. Ваксините са доброволни и предпазват от тежко протичане на заболяването.

Спазването на противоепидемичните мерки спомага за ограничаване разпространението на двете инфекции в популацията. Тук попадат спазването на физическа дистанция, носене на предпазни маски, личната хигиена и честата дезинфекция, посочват от министерството.

В сравнение с грипа COVID-19 може да причини по-сериозни усложнения. При коронавирусната инфекция отнема повече време, преди заразените да проявят симптоми, освен това развилите заболяването са заразни по-дълго.

Някои от симптомите на грип, COVID-19 и други респираторни заболявания са сходни, разликата между тях не може да се направи само въз основа на тях.

Тестването е необходимо, за да се определи каква е инфекцията и да се постави точната диагноза. Човек може да се зарази едновременно с грип и COVID-19, както и да развие симптомите на двете заболявания.

Общите симптоми на COVID-19 и сезонния грип са:

 Треска или втрисане
 Кашлица
 Задух или затруднено дишане
 Умора
 Възпалено гърло

 Течащ или запушен нос
 Мускулни болки или болки в тялото
 Главоболие
 Промяна или частична загуба на вкус или обоняние, въпреки че този симптом е по-характерен за COVID-19.

Най-сигурният начин да се предпазим от двете заболявания е да се ваксинираме срещу тях, посочват от ведомството.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Грипа се завръща победоносно

Грипа се завръща победоносно

01.10.2021 | 08:14

Ето я причината - тези които са НЕваксинирани умират от КОВИД, а тези, които са В А К С И Н И Р А Н И умират от ГРИП. Доста удобно.

Отговори
2 1
Близнаци??????????

Близнаци??????????

30.09.2021 | 15:06

Май близнака е само един!!! Другия изчезнал някъде в маглата. Да му мисли, който се е ваксинирал. Реално, ако човек иска да се защити - да си направи обкновена противогрипна ваксина, ако има такива. Щото те струваха 10лв. А К19 бозите са 20-25 долара!

Отговори
4 3
Ами .....

Ами .....

30.09.2021 | 17:01

Ако човек е вече ваксиниран с тези за ковид ? И сега си сложи обикновена , ко стаа? Имунната система няма ли малко да се побърка ?

Отговори
2 0
Дупки

Дупки

30.09.2021 | 14:07

Дупките в мрежата от лъжи са твърде големи. Виждаме през тях.

Отговори
3 4
Ейййй

Ейййй

30.09.2021 | 13:54

Нали казаха , че вече няма грип . Той бил изместен изцяло от Ковид . А сега и обикновен грип . Аз предлагам , за да не мъчим лекарите , да сме болни само от КОВИД , да не ми секват ония 1000 кинта , че много гладни стачки ще стават . Те вече си свикнаха . 1000 кинта допълнително , крадем си по клинични пътеки . Шапка на тояга . Да живее капитализмът . Ура . Ура Ура

Отговори
7 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?