Следвайте ни

Семейните тестове за COVID-19 са измама, алармират пловдивски шефове на болници и лаборатории

viber icon

Семейните тестове за коронавирус, известни и като пул тест, са пълна измама. Това предупредиха пред "Марица" пловдивски лекари и шефове на болници по повод наплива за доброволни проби заради изискването на властите в Гърция. От сряда всички туристи в южната ни съседка трябва да представят отрицателен резултат от тест за COVID-19, направен до 72 часа преди минаването на границата.

Това увеличи значително разходите на семействата, които имат резервации в гръцките курорти, защото пробите струват между 120 и 190 лева в различните лаборатории, което при съпрузи с две деца означава още около 500-700 лева отгоре.

Някои от частните лаборатории обаче предлагат по-евтин вариант с т. нар. семейни тестове за 120-140 лв. за трима или четирима членове на фамилията. При него се смесват пробите на родителите и децата, но се прави един тест. Така при дори един заразен човек от семейството резултатът е положителен. Тогава вече се пристъпва към персонални изследвания. 

"Това е измама,  не искам и да го чувам. Смесването на пробите на няколко души, макар и близки, не води до точни данни, Ако излезе след няколко дни от резултата на пробата един положителен, какво правим", категоричен бе управителят на УМБАЛ "Каспела" проф. д-р Илиян Дойков. 

Д-р Заприн Пепелов, управител на ДКЦ-то към "Пълмед", също е убеден, че смесването на две и повече проби води до изкривяване на резултата.  

На практика на това мнение са и в третата референтна лаборатория за COVID-19 в Пловдив в Инфекциозна клиника на УМБАЛ "Свети Георги, където също не се предлагат подобни изследвания. 

В същото време проверка на "Марица" показа, че няма големи опашки пред лабораториите от заминаващи за Гърция туристи.

"Минахме бързо, създадена е добра организация. Отиваме на почивка в Гърция и се наложи да си направим тестове цялото семейство - аз, съпругата ми и детето. Всеки от нас даде индивидуална проба. Надяваме се резултатите да са отрицателни и да заминем", заяви Костадин Петров, който си направи тест в "Каспела".

Пред лабораторията в "Пълмед" и отстоящата на петдесетина метра от нея лаборатория на Инфекциозна клиника на УМБАЛ "Свети  Георги" също имаше само няколко чакащи реда си кандидати за тестове. Повечето се вълнуваха дали пробите ще им излязат навреме преди да са потеглили към ГКПП Кулата, където е единственият вход към Гърция в момента за туристите.

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Китапа е важен

Китапа е важен

16.07.2020 | 16:34

Щом гърците го признават-значи става.Хора без симптоми или контакт с доказано заразен да принуждават да правят този скъп тест - луда работа ...

Отговори
1 0
Гост

Гост

16.07.2020 | 12:36

Абсолютно съгласен,тия измекяри само плашат хората и въртят работите така,че да дерат парички от всичко свързано със заразата.Супер безкруполни и нагли,когато го правят в предприятията важи,когато е на отделни хора не.

Отговори
8 0
Полето е задължително за попълване и не може да бъде повече от 70 симв

Полето е задължително за попълване и не може да бъде повече от 70 симв

16.07.2020 | 10:47

Измама са, защото вместо да вземат 400 лева за тестване ще вземат само 100

Отговори
10 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?