2374

САЩ с нов доклад: COVID-19 е изтекъл от китайска лаборатория

Министерството на енергетиката на САЩ заключи, че пандемията от Ковид-19 най-вероятно е възникнала от лабораторно изтичане, според класифициран разузнавателен доклад, наскоро предоставен на Белия дом и ключови членове на Конгреса, съобщава The Wall Steet Journal.

Промяната в позицията на Министерството на енергетиката, което преди това не беше решило как се е появил вирусът, е отбелязано в актуализация на документ от 2021 г. от офиса на директора на националното разузнаване Аврил Хейнс.

Новият доклад подчертава как различните части на разузнавателната общност са стигнали до различни преценки за произхода на пандемията. Министерството на енергетиката сега се присъединява към Федералното бюро за разследване, като казва, че вирусът вероятно се е разпространил чрез злополука в китайска лаборатория. Четири други агенции, заедно с национален разузнавателен панел, все още смятат, че това вероятно е резултат от естествено предаване, а две не са решили.

Заключението на Министерството на енергетиката е резултат от нови разузнавателни данни и е важно, тъй като агенцията има значителен научен опит и наблюдава мрежа от национални лаборатории на САЩ, някои от които провеждат напреднали биологични изследвания.

Министерството на енергетиката направи преценката си с "ниска увереност", според хора, които са чели класифицирания доклад. ФБР по-рано стигна до заключението, че пандемията вероятно е резултат от изтичане от лаборатория през 2021 г. с "умерена увереност" и все още се придържа към това мнение.

За изследването ФБР е създал екип от микробиолози, имунолози и други учени с участието на Националния център за биокриминалистичен анализ, който беше създаден във Форт Детрик, Мериленд, през 2004 г., за да анализира антракса и други възможни биологични заплахи.

Американски служители отказаха да дадат подробности за новите разузнавателни данни и анализи, които са накарали Министерството на енергетиката да промени позицията си. Те добавят, че макар Министерството на енергетиката и ФБР да казват, че е най-вероятно непреднамерено изтичане от лаборатория, те стигнаха до тези заключения по различни причини.

Актуализираният документ подчертава как служителите на разузнаването все още събират информация за това как се е появил Ковид-19. Повече от един милион американци са регистрирани като жертви на пандемията, започнала преди повече от три години.

Националният съвет за разузнаване, който провежда дългосрочен стратегически анализ и четири агенции, все още оценяват с "ниска увереност", че вирусът е възникнал чрез естествено предаване от заразено животно, според актуализирания доклад.

Централното разузнавателно управление и друга агенция, която служителите не биха посочили, остават нерешени между теориите за изтичане от лаборатория и теориите за естествено предаване, пише "Фокус".

Въпреки различните анализи на агенциите, актуализацията потвърди съществуващия консенсус между тях, че Ковид-19 не е резултат от китайска програма за биологични оръжия, казват хората, които са чели секретния доклад.

Високопоставен служител на американското разузнаване потвърди, че разузнавателната общност е извършила актуализацията, чието съществуване не е било докладвано досега. Този служител добави, че това е направено в светлината на нови разузнавателни данни, допълнително проучване на академична литература и консултации с експерти извън правителството.

Оцени новината

Оцени новината
1/5 от 2 оценки
1/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
10 коментара
мякащи пед.али

мякащи пед.али

11.03.2023 | 08:42

ЗАПОЧВА СЕ ПАК ! НА КОЙ МУ ПУКА ВЕЧЕ... ВСИЧКИ ЗНАЕМ АМЕРИКАНЦИ И УКРАИНЦИ ТОВА СА СТРАНИТЕ СПОСОБНИ НА ТАКАВА СВЕТОВНА ГЛУПОСТ...

Отговори
1 0
био-злодейски лаборатории

био-злодейски лаборатории

27.02.2023 | 06:39

В америка корона-вирусите се изучават и манипулират от 2000 г. насам. Дори имат официални патенти за тази дейност.....

Отговори
2 2
Новият пакет санкции е....

Новият пакет санкции е....

26.02.2023 | 23:45

Китай е враг номер 1 трябва вече да го мразим .... Това ни заповядват краварите. Тия ги разправяйте на баба си от Бусманци.

Отговори
5 3
777

777

26.02.2023 | 23:01

От американска лаборатия в Украйна но пуснат в Китай

Отговори
7 2
Съгласен

Съгласен

26.02.2023 | 20:56

2003 да в Китай сарс мерс .. гнусни китайци

Отговори
3 4
Пенчо

Пенчо

26.02.2023 | 20:54

САЩ изтекоха...

Отговори
9 3
гарванът гюро се раздава като за последно

гарванът гюро се раздава като за последно

26.02.2023 | 20:52

дано китайците го забележат и му се отблагодарят

Отговори
5 1
ГЮРО

ГЮРО

26.02.2023 | 20:44

пандемията от Ковид-19 най-вероятно е възникнала от лабораторно изтичане === вирусът вероятно се е разпространил чрез злополука в китайска лаборатория === И МАНИПУЛАТИВНОТО заглавие "САЩ с нов доклад: COVID-19 е изтекъл от китайска лаборатория". Няма никакво "вероятно". За манипулаторите списувачи "вероятното" е "факт". Ами мога ли да ви епм?

Отговори
5 4
ГАРВАНЪ

ГАРВАНЪ

26.02.2023 | 20:38

Тъй, тъй, Китай има 300 военни биолаборатории по целия смят, включително и в Украйна. Китай също взриви Северните потоци. Знаем ние тоя "Китай" на какво е способен. Докато не му бъде строшена кухата пиздостанска кратуна, няма да миряса.

Отговори
10 8
Мемо

Мемо

26.02.2023 | 20:50

Това ли е новия враг - Китай? Да не забравим Русия, щото ще е странно така внезапно да ни поръчат да мразим Китай. Утре какво?

Отговори
10 7

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?