Следвайте ни

Сървайвър в COVID отделението: НА ЖИВО от болница "Св. Анна"

viber icon

Вълнуваща, страшна и малко смешна история от ковид отделението публикува във Фейсбук юристът и журналист Фани Давидова. В нея тя разказва от първо лице за застрашителните размери, които взема пандемията, и трудностите, с които се сблъсват медиците. Публикуваме я без редакторска намеса:

Ковид отделение - ден 1
МБАЛ св. Анна
5.30 АМ
Вратата на стаята се отваря със замах, лампите светват като прожектори и с драматично оперно появяване влиза приказливата санитарка, която се провиква бодро и сърдечно "НЯКОЙ НА ПАМПЕРС???"
По това време на денонощието аз принципно съм в несвяст и този въпрос силно ме озадачава, но слава Богу, приказливата санитарка не проверява лично, в тези ранни зори, а разчита на честните ни отговори, в моя случай "Ахпахлламмм". Не мога да си обясня защо е тази активност в 5.30 но нямам болничен опит и тепърва се ориентирам.
Приказливата санитарка чевръсто почиства, проветрява, мие навсякъде като превъзбудена Мери Попинз в защитно облекло и ведро нарежда:
Айдечеимамдаминавамиподругитестаи. Я да видя ти мойто момиче (момичето е на 86г) как си днес? Еми днес си супер (милата жена едвам помръдва) виждам оправяш се - продължава мотивиращата реч. Ще порветря! Няма "студено ми е"!
Отваря - шепа сняг влиза в стаята.
Ето - здраве и чистота - заключава доволно приказливата санитарка, избърсва снега и хуква по другите стаи, защото обслужва няколко отделения.
Аз не съм сигурна дали сънувам и заспивам обратно.
5.45
Внезапно се сепвам и се изправям облещена - нещо много странно се е случило през нощта - ДИШАМ! И това е толкова невероятно и чудесно, че не ми остава нищо друго освен да заспя пак.
6.30
Отварям око и оглеждам оперативната обстановка. Сега внимание, следва малко математика:
Стаите са планирани за по 4 човека. Това означава 4 канала за кислород , 4 сета лампи с контакти. Във всяка стая са добавени по още едно или две легла т.е 5 или 6 души, нуждаещи се от кислород. Всичко се добавя допълнително и в движение.
20 процента увеличаване на капацитета при същия персонал. Сестрите хвърчат като луди, защото 1 пациент означава минимум два пъти дневно кръв, системи, инжекции, евентуално мерене на кръвна захар, или допълнително изследване, средно по 5 минути на легло, ако си чевръст - а те са. Тръгват на бегом от първата стая, бутайки количка с надписани предварително банки и системи по стаи и пациенти (щото не всички сме на един и същи етап, сешшш ли се) . Още не са успели да закачат последните системи докрай, на първите вече са свършили и трябва бързо да се свалят.
Само че това не е ТВ риалити в който със здрав тен по бански бучкаш клечки в диня за време, а е някакъв друг съвсем истински Сървайвър, в който тези жени в очевидно неудобни защитни облекла, обработват вени на живи хора, които стенат, боли ги и едва дишат. имат нужда от помощ, внимание ... и сестрите го правят - стегнатичко, бързо и страшно внимателно. Разкошни жени!
9.00
Визитация. Лекарите.
Те са в абсолютна центрофуга от началото на смяната им до .... до като могат да си тръгнат. Хората идват един след друг - история на заболяването, има ли други, от кога са симптомите, супер подробни прегледи. Преценка на всеки нов случай, как се развиват старите, да се промени ли нещо при някой. Един след друг, един след друг без почивка, с огромна отговорност.
Това е нон стоп, вече на практика една пълна година.
Представям си как се прибират смазани в къщи, пускат си телевизора и слушат как "Осигурили сме това, осигурили сме онова ... финансираме, тука едни милиони, едни ремдисивири, едни неща .... сичко е наред" Наред е да ...
И за десерт може и да чуят от свой колега от по телевизора за лечението с пилешка супа и за манипулираните статистически данни за заразените и болните, щото всъщност изобщо не е зор.
10.30
В стаята докарват, по-скоро внасят момиче - не повече от 25 години - в супер форма, без придружаващи заболявания. Едва диша, гори с 39 температура. Развила е пневмония за 4 дни, независимо от антибиотиците, Очевидно от немарливост не е пила достатъчно течности и супа (по Мангъров). За реанимация е, но засега места там просто няма. Поемат я децата лекари - да не съм чула гък повече за кофти младото поколение . Преглеждат я, преслушват, разпитват, включват я на кислород и система.
12.30
Свалят милото момиче в реанимация, освободило се е място. Молим се да я върнат по-скоро. Нейното освободено легло веднага се заема от следващ пациент
13.00
Дребен организационен детайл. Ковид стаите са абсолютно изолирани и пациентите не могат да подават ковид носовете си през вратата. Това означава, че почти всеки ден всеки пациент получава вода, буркан, сапун, книга, нещо си от близък. Тази ценност някой трябва да я донесе. Това са санитарките, които правят вертикални тигели с асансьорите нагоре надолу в паузите между чистенето, смяната на подлоги, памперси и други чудеса.
15.00
В ковид стаите е адски тихо. Никой няма сила да говори (дори и аз ... калкюлейт). Лежат изтощени безмълвни хора и се чува шумоленето на кислородните апарати и кашляне на канон ...
16.00
Започва повторение на въртележката със системите от сутринта. това е крят на поредната им смяна и сестрите вече гледат с особен поглед и се вижда какво усилие им коства да са концентрирани и ефективни.
Идва нощната смяна
....
Този пост не е за клюки от болницата
Този пост е за 2 неща
1. За лекарите, сестрите и санитарите, които са супер! Това е моят единствен начин да им благодаря от дън душа за всичко което правят - организирани, точни, сърцати но без драма,
2. За пациентите - хора! Не знам какво ще правите, как ще живеете, какво и как ще си организирате живота. Ако искате се пазете, ако искате не се пазете, обсъждайте измислената пандемия, нагласената статистика, световната конспирация, изобщо цялата световна мощ насочена срещу вас. Лекувайте се със супа, отворен прозорец и течности. Само гледайте да не стигате до болнично лечение. Поне не сега ЩОТО ТУКА МАЛКО Е НАПРЕГНАТО ФМОМЕНТА И МЕСТА НЯМА.
Желание от страна на лекари, сестри и санитари има, хората работят като машини. МЕСТА няма ... мес-та!
Един от вариантите е ВАКСИНАЦИЯ - само казвам
П.С
Отново мило предупреждавам, че тъпотии от всякакъв порядък ще трия, а в момента съм леко обостренка и прага на търпимост ми е нисичък

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Галя

Галя

25.03.2021 | 12:32

Дълбок поклон на лекарите и презрение към любителите на конспирации, неспазващите никакви мерки, носещите парцали от месеци на устата.

Отговори
11 4
Стига

Стига

25.03.2021 | 12:02

Моля,о.лигофрените да не пишат коментари! Парцали на муцуните и прочие п.ростотии! Аман от невярващи и говорещи за грип. Отделенията имат нужда от доброволци! Чувствайте се поканени.Мното е лесно да си седите на дивана и да пишете ! Бъдете добри граждани и помогнете на лекарите! Т.ъпани!

Отговори
12 5
премиер

премиер

25.03.2021 | 11:27

С ГЕРБ и техните лакеи от НОЩ, напред към нови рекорди!

Отговори
10 15
Оздравяване

Оздравяване

25.03.2021 | 11:27

Разказът на жената е наистина много емоционален и добре написан! Само, че не Мангъров е виновен за състоянието, в което се намират хората. Просто се вижда, че има хора, които са податливи на по-усложнено изкарване на тази болест, но все пак 99% населението или не усещат, че са го преминали, нито имат нещо по-лошо от една продължителна настинка или вълнообразен лек грип. Това, че световната фармацевтична мафия и марионетните й правителства използват обстановката и шантажират и затварят всички е престъпно и използването на този параван е перверзно. А иначе ми е интересно. Тези, които са се заразили, доколко са спазвали дистанция от поне 2-3 метра на закрито, докато общуват с останалите, спазвали ли са перфектна хигиена, ПРОВЕТРЯВАЛИ ли са често помещенията, в които са с други хора? Или са разчитали парцалите по устите и носовете да ги предпазят и са се завирали един в друг. Не искам да бъда разбран погрешно, че този, който се е заразил е виновен. Това е една аерозолна въздушно-капкова инфекция и никой не може да бъде винен, че се е заразил. Просто цялото това нещо се използва, за да се всява страх, ужас и паника, а не е чума или холера! На всички от сърце пожелавам успешно излекуване и да не забравят, че ПРОВЕТРЯВАНЕТО на помещенията при повече хора и старателната хигиена е ключът, а не парцалите по муцуните, които вече се вижда, че не помагат изобщо! Не случайно в страни с по-топъл климат, където хората са повече на открито, с отворени врати и прозорци случаите са пренебрежимо малко, не само като обща цифра, но и като смъртност. От 1 година вече се вижда, че колкото по-дълго време хората са на затворено, дали заради фашизоидните заключвания или студено и лошо време, толкова повече заразяванията растат.

Отговори
12 12
хахохахо

хахохахо

25.03.2021 | 13:05

А защо някой да ми каже извънземният професор Чорбанов, дето вирус не го лови, не отиде да го лекува Мангъров, а акостира в "Света Анна"

Отговори
8 2
КУКУ

КУКУ

25.03.2021 | 13:29

Доста глупости си изписал, които показват в голяма степен народопсихологията на немалка част от населението тук. Една от основните причини България да е една от страните с най-голяма смъртност от Ковид в света от над 200 държави е точно начина на мислене. Неслучайно едни от най-ударените от епидемията държави в света са от източна Европа и в частност Балканския полуостров.

Отговори
8 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?