46
Следвайте ни

Сърбия въвежда зелен сертификат за кафенета, барове и ресторанти

viber icon

Covid сертификати ще бъдат въведени в Сърбия от 23 октомври. На днешното заседание на Кризисния щаб за потискане на пандемията от коронавирус беше решено да се въведат такива пропуски за заведенията. Тези мерки ще бъдат валидни от 23 октомври, каза премиерът Ана Брнабич, цитиран от БГНЕС.

Брнабич каза, че епидемиологичната обстановка е катастрофална и че тя дълго време е мислила какво да прави като премиер и просто не разбира защо мерките не се спазват. Тя допълни, че ваксинацията е изключително слаба и обяви последното решение на Кризисния щаб.

„От събота, 23 октомври, в 22:00 часа, ще бъдат въведени Covid сертификати, които ще важат за всички затворени помещения на заведенията - барове, кафенета, клубове, ресторанти“, каза Брнабич и добави, че всички проверки ще бъдат строго контролирани не само на пропуските, но и на спазването на всички съществуващи мерки в магазините, търговските центрове и подобни съоръжения.

Тя обясни, че въвежданите пропуски включват не само доказателство за ваксинация, но и PCR тест не по-стар от 72 часа, антигенен тест не по-стар от 48 часа и потвърждение за прекаран коронавирус не по-старо от седем месеца.

Втората доза от ваксината не трябва да е приложена преди повече от 210 дни или седем месеца.

„Чужденците се нуждаят от цифров ЕС сертификат или сертификат от държавата, с която Сърбия е подписала споразумение за признаване на сертификата. Надяваме се, че това ще ускори ваксинацията. Това е единственият начин да победим коронавируса“, каза Брнабич.

Според нея сертификатът може да бъде показан на хартиен носител или в цифров формат чрез мобилен телефон.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?