Следвайте ни

Сърбия отваря кафаните, Чехия пуска градини и магазини

viber icon

В България вряно действат най-меките мерки. Вижте защо.

Кризисният щаб на Сърбия реши от утре, 7 май, заведенията за обществено хранене да заработят на закрито, като същевременно спазват всички епидемиологични мерки.

Максималната заетост трябва да е до 50 процента, разстоянието между гостите от метър и половина до два и без музика на живо, нито през тонколони.

„Защото когато музиката е през тонколони, тя обикновено е силна и хората са принудени да викат, за да бъдат чути, и това са фактори, които помагат за разпространението на вируса. Не сме приключили с вируса, битка ни чака още дълго време“, каза епидемиологът д-р БраниславТиодорович и обяви нови решения на кризисния щаб през следващата седмица.

Той посочи, че ще се извършва строг контрол за спазването на епидемиологичните мерки и че кризисният щаб ще се стреми към стриктно прилагане на наказателните мерки.

Заведенията за обществено хранене ще работят до 22:00 часа и ще могат да седят до петима души на една маса, спазвайки разстоянието, носещи маски и с необходимата дезинфекция.

Що се отнася до нощните клубове, той каза, че решението за отварянето им ще отнеме известно време, "и тогава, когато сме сигурни, че имаме по-малко от 100 новозаразени хора всеки ден, можем да оставим всичко да работи нормално".

Във връзка с подобряването на епидемиологичната обстановка в Чешката република от 10 май ще има допълнително облекчаване на ограничителните мерки, по-специално ще отворят всички магазини, битови услуги, изложби, както и детски градини.

Отварянето на терасите на ресторантите и хотелите ще бъде отложено за 17 май, каза ръководителят на Министерството на здравеопазването Петр Аренбергер.

Освен това се водят активни преговори със съседни държави за разрешаване на взаимно пътуване с минимални ограничения на граничните пунктове, а въпросът за въвеждането на специални паспорти за хора, които вече са получили и двете ваксинации срещу коронавирус, също се решава.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Бегом към Сърбия

Бегом към Сърбия

07.05.2021 | 02:07

За 25 евро да се боцкате с ГМО.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?