Следвайте ни

Само в "Марица": Министър Ангелов с ключова новина за ваксината на "Пфайзер"

viber icon

Използва ли и България шестата доза от флакона с ваксината на "Пфайзер? Това помоли да попитаме нашият читател Драго Наков. Изпълнено. Репортерът на "Марица" попита лично министър Костадин Ангелов след брифинга днес.

"Да, България се присъединява към практиката на Германия и използва шеста доза от един флакон. За целта е нужна специална спринцовка", подчерта здравният министър в отговор.

Все пак да поясним. Комитетът по лекарствените продукти за хуманна употреба (CHMP) препоръча продуктовата информация на Comirnaty (ваксината на "Пфайзер") да се актуализира, за да се обясни, че всеки флакон съдържа 6 дози от ваксината.

За да се изтеглят шест дози от един флакон, трябва да се използват спринцовки с малък мъртъв (неизползваем) обем, известни у нас като  "плитки". Комбинацията от спринцовка и игла с малък мъртъв обем трябва да има мъртъв обем, не по-голям от 35 микролитра.

Ако се използват стандартни спринцовки и игли, може да няма достатъчно количество ваксина за изтегляне на шеста доза от флакон. Ако количеството ваксина, което остава във флакона след изтегляне на петата доза, не може да достави цяла доза (0.3 ml), медицинският специалист трябва да изхвърли флакона с неговото съдържание.

Не трябва да се събират количества ваксина от няколко флакона, за да се получи цяла доза, като всяко количество неизползвана ваксина трябва да се изхвърли 6 часа след разреждането.

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай