Следвайте ни

С 1100% скочи производството на маски в Китай

viber icon

Автор; Кръстю Белев, китаист, бизнесмен, общественик, представител в Пекин на  Българо-китайската асоциация за бизнес развитие

Впоследствие на паниката, свързана с разпространението на вируса COVID-19 защитните маски вече са несъмнено най-търсения продукт в глобален мащаб. Ето някои факти за този продукт:

За последните два месеца в Китай бяха регистрирани над 3000 НОВИ производители на защитни маски, като много производители пренастроиха производството си. От 1 до 29 февруари Китай увеличи производството на маски с 1100%, и в момента произвежда 116 милиона маски дневно.

През изминалия месец най-крупният производител на маски се оказа: Автомобилният концерн BYD (!!!) от специалната икономическа зона Шенджен, граничеща с Хонконг. Компанията произвежда 5 милиона маски ДНЕВНО! Във врата им диша известият шанхайският производител на бельо с над стогодишна история "Три пушки", също с близо пет милиона маски дневно. Призьор по скорост е една фабрика в южнокитайския мегаполис Гуанджоу: те произвеждат 1000 броя в минута! 
По регионален признак най-големият производител на маски в Китай е провинция Шандун, където има 1094 специализирани компании, провинция Дзянсу е на второ място, а Джъдзианг е на трето.

До кризата Китай осигуряваше 50% от световното производство от маски за лице, като 20% от производството беше предназначено за износ. За най-ефективни за защита срещу COVID-19 са признати четирислойната хирургическа маска и респиратори с означение N95. Те са е много ефективин и в защитата срещу смог.

С разпространението на коронавируса обаче експортът беше спрян. Сега маските се изпращат в чужбина под формата на хуманитарна помощ. Така например, на 2 март корпорацията Alibaba изпрати един милион медицински маски в Япония. На 12 март партия от 1,8 милиона маски пристигна от Китай като помощ за ЕС. В най-силно засегнатата от епидемията Италия от Китай пристигнаха освен 30 тона оборудване - маски и апарати за изкуствено дишане, и екип от китайски медици с опит от епицентъра на епидемията - гр. Ухан.

Софийска област ще получи дарение от 5000 хирургически маски и 1000 маски номер 95 от китайската провинция Дзянси. В разговор с премиера Бойко Борисов, китайският му колега Ли Къцян е обещал дарение на маски, очила, ръкавици и други защитни средства.

В Китай маската за лице вече е част от поп културата. Очаква се до края на годината обемът на производството на маски в Китай да достигне 13,2 милиарда юана (1,9 милиарда долара), с увеличение от 28%. През последните пет години годишният темп на растеж в този сектор е около 13%, като се е осигурявал главно от производството на маски за прах, които предпазват от смог.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

@@@@@@

19.03.2020 | 20:03

Когато светът разбере, че Китай е в биологическа война с него и ще използва всички възможни средства, даже и най-подлите за разпространение на нови и нови вирусе ще е безнадеждно късно. Спрете всякакъв внос от Китай!

Отговори
0 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?