Следвайте ни

РЗИ: Заразените медици в Пловдив са шестима, пробите - стотици

viber icon

126 проби на медици в Пловдив до сега в Пловдив. Това съобщи за "Марица" директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Ваня Танчева Манчева. Тя поясни, че общо пробите за COVID-19 в града са 440. Всички те са изпратени в лабораторията в Стара Загора.

От взетите 126 проби на медицински лица четири от тях са дали положителен резултат, като те са се заразили от контакти с болни пациенти. Това са  медицинска сестра от Неврологията на  УМБАЛ "Свети Георги", Главната акушерка на Родилното отделение на УМБАЛ "Свети Георги" и последните случаи - на медицинска сестра и санитарка от  Инфекциозна клиника на УМБАЛ  "Свети  Георги".

За другите двама медици в Пловдив с коронавирус  лекаря от болница "Пълмед" и неговата  съпруга - медицинската сестра от Спешното отделение на същата болница,  няма данни да са се заразили от контакт с пациенти. Точният брой на заразените с COVID-19 медици в Пловдив е  шест от общо 21  души в града.

"Данните ясно показват, че няма толкова много заразени медици в Пловдив, както се твърди. Категорична съм в това. За съжаление работата с пациенти с коронавирус винаги носи опасност от заразяване на медицински лица", добави д-р Ваня Танчева Манчева.  Тя добави, че органите на РЗИ спазват стриктно инструкциите на Министерството на здравеопазването и работят в тясно сътрудничество с органите на ВМР.

"Още в четвъртък миналата седмица сме изпратили предписания до ръководствата на всички болници медиците им които работят в отделения, където има опасност от зараза с COVID-19 да носят защитни маски и облекла, добави още д-р Ваня Танчева-Манчева.

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?