Следвайте ни

РЗИ агитира работодатели да имунизират персонала, "Делта" нахлува още през есента

viber icon

Следващият бум на пандемията от коронавирус у нас се очаква още преди есента. Четвъртата поредна вълна ще бъде предизвикана от ​делта варианта, както стана известен индийският щам, който е най-заразен до момента. Данните сочат, че той се е превърнал в доминираща мутация още през първата седмица на юли, предупредиха от здравното министерство. Делта ковид е установен при повече от половината положителни проби, пратени за изследване в Националния център за заразни и паразитни болести преди две седмици.

 От анализирани чрез целогеномно секвениране 90 проби със SARS-CoV-2 индийският щам е установен в 53 (58.9%) от тях. Британският щам, наричан ​алфа, е засечен в 32 (35.6%) теста, а южноафриканският (бета вариант) - засега само в 1.1% от пробите.

Клиничните проби са взети от пациенти с COVID-19 в периода 21 юни - 8 юли. Те са били изпратени от 29 лечебни заведения, от 17 области на страната.

За щастие, в Пловдив ситуацията все още е спокойна, като само при две от пробите е потвърден делта вариант. Обяснението е, че под тепетата няма голям поток от пристигащи от чужбина хора, а полетите на летището в Крумово са ограничени. За сравнение, от общо 35 проби в столицата индийският щам е доказан при 24 от тях, което е около 68%.

Заради очакваната вълна от делта варианта на ковид от РЗИ-Пловдив обаче провеждат всеки ден срещи с работодателите, като обясняват важността на имунизацията. От следващата седмица ще започне и кампания сред жителите на Садово, Стамболийски и Брезово, където от здравната инспекция имат информация, че процентът на ваксинирани е най-нисък.

"През последните седмици в областта се движим добре, като от 12 до 18 юли  имаше дни без нито един заразен, а в останалите случаите не са надвишавали 3-4. В момента обаче дневната бройка на новозаразените е между 7 и 8", обясни пред "Марица" зам.-шефът на РЗИ-Пловдив д-р Аргир Аргиров. 

По негова информация, в областта в момента има общо 287 легла за ковид болни. 49 са хоспитализираните пациенти със средно​ тежки симптоми, а 11 са в интензивен сектор, като от тях 8 са на апаратно дишане. Д-р Аргиров коментира пред „Марица“, че по принцип интубираните пациенти са около 60-65% от всички интензивни случаи, като тази тенденция се запазва и в момента въпреки по-ниския брой на болните.

Свободни остават 133 легла за мъже и 139 за жени с инфекция, причинена от вируса.

По отношение на ваксинационния процес д-р Аргиров коментира, че за сряда са били ваксинирани около 1000 души в областта. Според него отливът в момента не е изненадващ, предвид отпускарския сезон.

Той обясни, че в Пловдивска област нямаме бракувани ваксини, но срокът на годност на част от флаконите на „Пфайзер“ изтича в края на септември. Затова се надяват хората да се активизират и да проявят отговорно отношение навреме. 

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (21)

Красимира

Красимира

23.07.2021 | 17:20

Накратко казано ЧИСТКА!

Отговори
2 2
ъхгжцфт

ъхгжцфт

23.07.2021 | 15:34

Работодатели да имунизират персонала? Работодателят няма право да ме докосне. Има ли закон за това? Работодателите нямат право да изискват дори имунизация срещу тетанус или детски паралич. Ако се опитат, има едни хора наречени "адвокати". А при недостиг на работна ръка във всички сектори в страната, едва ли има толкова неблагоразумен работодател. Хайде ваксърчета дайте ми точно определена точка от закона, според която работодателят има право! И не ми минавайте с номера - ами то така няма закон, но ако имаше вие ще видите, така че се плашете и шашкайте предварително... Къде е законът?

Отговори
8 2
лошо

лошо

24.07.2021 | 01:53

антиваксърската убийствена измет реве но по добре отколкото да убива близки и срещнати сеейки зараза китайска!

Отговори
0 2
РЗИ агитира

РЗИ агитира

23.07.2021 | 15:25

а в РЗИ работят най-големите глупаци и не знаешти хора ГРОБ всички са хора на герб и всички са за уволнение Попитайте ги за хората с сгрешена имунизация какво правим да видите как ще ви отговорят

Отговори
5 1
КоШиЯм

КоШиЯм

23.07.2021 | 15:13

"Заради очакваната вълна от делта варианта на ковид от РЗИ-Пловдив обаче провеждат всеки ден срещи с работодателите, като обясняват важността на имунизацията"!?!? !!? А не трябва ли да им се разясни ползата от имунизацията? До колко е ефективно ваксинирането, колко време ще имат имунитет? Или давай трябва да се спазва норма и да се бодем наред пък да става квот ще

Отговори
8 1
вируси

вируси

23.07.2021 | 13:56

Пропускате, че в Пловдив има Медицински университет в който учат хиляди чуждестранни студенти които пътуват до родните си места и пак се връщат. Ваксините не пазят от заразяване с новите варианти, но ваксинираните го изкарват по-леко. Проблемът е, че те могат да го разпространяват сред не ваксинираните, въпреки че им раздадоха някакви измислени сертификати.

Отговори
8 4
Тоз па

Тоз па

23.07.2021 | 15:01

Въобще не е от чуждестранните студенти, те много добре знаят, че няма такова животно, но пък бързо се научиха да лъжат и пропагандират още от студенти

Отговори
6 0
8653

8653

23.07.2021 | 13:51

Значи трябва да сме отговорни,щото срока на годност на ваксините изтича. Тези ваксини бяха платени от нас. Ние не сме ги поръчали. Кой реши колко дози да купи? Никой не може да реши вместо мен. Всеки е свободен да се боде или не!

Отговори
14 5
ГЮРО

ГЮРО

23.07.2021 | 13:42

Нали вирусът беше един, бре шарлатани? Сега започнахте с "щамове", за които ваксините трябва да са различни. И кво? Всички ще трябва непрекъснато да се дупчат за всяка нова промяна или нова модификация, пусната от центъра? При смъртност колкото на сезонния грип, това е чист идиотизъм или просто медицински фашизъм.

Отговори
12 6
Ерхан

Ерхан

23.07.2021 | 13:46

Вирусите винаги са един вид, но те мутират. Няма противоречие в инфото. Единственото противоречие е в мозъка ти

Отговори
7 12
Стига пропаганда

Стига пропаганда

23.07.2021 | 13:36

Не сме луди да се ваксинираме, тея ковидидиоти не разбраха ли, че едно нещо щом толкова много се прокламира има заден замисъл, ама нека се тровят кат искат

Отговори
13 5
!!!

!!!

23.07.2021 | 18:01

Тъ.пак!!!!!!!!!!!!!!!!!

Отговори
2 3
СТИГА!!!

СТИГА!!!

23.07.2021 | 12:25

Наистина е добре да се ограничи до минимум идването на хората от чужбина, но - за Бога, СПРЕТЕ ДА ПАНИРАТЕ И ПЛАШИТЕ ХОРАТА!!! Това е безумие!!!

Отговори
19 9
вируси

вируси

23.07.2021 | 14:03

Едната от целите на създаването на този вирус е точно тази - да плаши и паникьосва населението, за да е по-поддатливо на управление и манипулация! Втората цел е натрупването на още милиарди от едни хора, за сметка на обедняването и задлъжняването на други! SARS-Cov-2 е третата световна война. Кои започват войните и с каква цел?

Отговори
9 5
Нъл знаеш ко правят с побеснели кучета

Нъл знаеш ко правят с побеснели кучета

23.07.2021 | 11:57

Гери чифутска бракма Сигурна ли си Гери че като си ударила чифутската вакса след време няма да можеш да снасяш яйца Или по скоро някакви запъртаци Тогиз бясна ли ще бъдеш или обесена И кога бясно псе чифутско се касае за моето здраве и на поколенията ми колко си бясна ми е през онази работа Бесувай на воля Терена на Голанските възвишения е удобен плац за побеснели Поне за сега

Отговори
7 8

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?