Руски учени обявиха убива ли чесънът COVID-19

Целият свят трепери от разпространението на COVID-19. Конкретно лечение все още няма, но мнозина международни експерти и лекари препоръчват всевъзможни неща и храни, които според тях могат да погубят коварния вирус.

Особено популярни напоследък са истории за антивирусния ефект на чесъна.

Различни публикации от китайски лекари твърдят, че тази многогодишна билка може да се консумира сурова и варена, както и под формата на чеснова вода, а свойствата й в борбата с коронавируса са доказани.

Има и много препоръки от народната медицина, които също насърчават консумацията на чесън в борбата с COVID-19.

Сега обаче редица руски учени разкриха дали наистина чесънът убива коронавируса.

„Чудотворните свойства на чесъна срещу коронавируса, рецептите на които се разпространяват в социалните мрежи, както и измислените препоръки на разни китайски лекари, са тотален мит“ категорични са повечето руски експерти. 

Световната здравна организация (СЗО) дори е посветила на чесъна специален раздел на своята страница „Митове и истини за COVID-19“. Там пише следното: „Чесънът е здравословна храна, която може да има някои антимикробни свойства. Въпреки това, в момента няма доказателства, че консумацията на този продукт предпазва от SARS-CoV-2“.

Преглед на алтернативните лечения за Центъра за допълващо и интегрално здраве към Националния здравен институт на САЩ (NCCIH) споменава документ, в който се твърди, че чесънът може да предотврати и лекува настинки и грип, но с пояснението: „Клиничните данни са недостатъчни, необходими са още изследвания“.

Що се отнася до коронавируса, то всичко е ясно.

„Ако лекът е народен, то това изобщо не означава, че е тестван клинично върху голяма група хора и ефектът му е доказан. Чесънът няма да помогне по никакъв начин в борбата с COVID-19“, обяснява Сергей Нетесов, който е професор и член-кореспондент на Руската академия на науките, както и ръководител на лабораторията по биотехнология и вирусология на Новосибирския държавен университет и молекулярната лаборатория биология на РНК вирусите на Научния център по вирусология и биотехнология на Федералната държавна институция „Вектор“.

„Макар, че не убива коронавируса, то трябва да признаем, че има доста добър превантивен ефект“, шегува се ученият и допълва: „Ако се наядете здраво с чесън, то от силната му миризма хората щя странят от вас, а това е гаранция, че никой няма да кихне в лицето ви и да ви зарази с коронавирус“.

Желанието за повишаване на имунитета на всяка цена с яденето на чесън според експертите не е конструктивно.

„Коронавирус инфекцията не подбира хората и дали те са със силен или слаб имунитет. Тук работят други механизми“, казва Иван Коновалов, който е доктор по медицина и инфекциозни болести в клиниката по инфекциозни болести за деца в ПФ РНИМУ „Н. И. Пирогов“. 

„Забравете идеята, че разни екзотични храни – в това число е и чесънът, може да повишат имунитетът ви и така коронавируса да не ви пипне. Важно е балансираното и разнообразно хранене - зеленчуци, плодове, месни продукти, полезни мазнини и много салати, както и са се въздържате от употребата на алкохол“, категоричен е докторът.

Важно е да се отбележи, че в някои ситуации консумацията на чесън дори може да е опасна, тъй като увеличава риска от кървене при тези, които приемат разредители на кръвта и намалява ефективността на определени лекарства.

„Тук не могат да се правят изключения. Хората, които имат такива проблеми трябва да забравят за яденето на чесън, тъй като той може да причини гастрит или дори язва на стомаха“, предупреждава Коновалов.

jenata.blitz.bg

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?