Следвайте ни

Руски и турски учени разработват заедно ваксина срeщу COVID-19

viber icon

Турски специалисти работят в сътрудничество с руски експерти в разработването на ваксина срещу COVID-19, съобщи турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа пред турски медии, цитиран от БТА.

По думите на турския здравен министър сътрудничеството между турските и руските специалисти по тези проблеми е започнало преди един месец. Подписан е бил договор за сътрудничество между турското и руското министерство на здравеопазването.

"Сътрудничеството включва споделяне на опита в ползването и производството на лекарствени препарати и ваксини срещу Ковид-19. Предвидени са и съвместни клинични разработки, а също съвместни дейности както в процеса на разработването на ваксината, така и в процеса на изпитването. Съвместните дейности продължават", посочи още министър Коджа.

Ден преди това министърът на здравеопазването на Русия Михаил Мурашко заяви, че Русия планира да пусне през октомври собствена ваксина срешу COVID-19.

По думите на руския здравен министър клиничните изпитания са приключили и се подготвя одобрението й.

Учени от цял свят работят усилено в търсене на препарат срещу коронавируса.

В Турция са регистрирани официално над 17 специализирани екипи, които работят върху проекти за ваксина срещу COVID-19.

Здравните власти в страната през последните дни отчитат увеличение на случаите на COVID-19, предизвикани от четиридневната ваканция за Курбан Байрам, поради неспазване на мерките.

Наблюдава се струпване на много хора по тържищата за животни, тъй като на Курбан байрам се колят животни, които се принасят в жертва за здраве и благополучие.

Особено през втория ден на Байрама плажовете и курортите преливат от хора ,не се спазват мерките за социална дистанция, не се носят маски.

В курорта Чешме, който е с капацитет за около 650 хиляди души, са пристигнали над един милион души,съобщи Си Ен Ен - тюрк.


Над 150 хиляди души са пристигнали на Принцовите острови, което е 10 пъти над капацитета на островите.

Вчера, на 1 август, бе отчетено, че позитивните случаи са се увеличили до към хиляда дневно. Вчера са регистрирани 996 позитивни теста, починали са 19 души, с които общото число на жертвите достигна 5710 души. Тревожна тенденция от последните дни е, че числото на заразените е надхвърлило числото на оздравелите.

Турският министър на здравеопаването Фахреттин Коджа предупреди, че при това положение има вероятност да бъдат върнати отново рестрикциите, които се прилагаха преди разхлабването на мерките.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?