46
Следвайте ни

Русия взе изненадващо решение за ваксината на AstraZeneca

viber icon

Компанията „Р-Фарм“ стартира производството на ваксина срещу коронавирус на AstraZeneca в Русия. Но руснаците няма да могат да се ваксинират с нея - партидите ще се произвеждат само за износ, съобщи Би Би Си.

AstraZeneca се бори да върви в крак с обещаните на ЕС доставки на ваксини. Клиничните изпитания на комбинацията от AstraZeneca и Sputnik Light също са в ход в Русия, и трябва да приключат следващата година, предава БГНЕС.

"Чуждестранни ваксини вече се произвеждат в Русия, а AstraZeneca се произвежда в „Р-Фарм“ по договори за износ", каза в петък първият заместник-министър на промишлеността и търговията Василий Осмаков.

Според него е нецелесъобразно допускането на чужди ваксини на руския пазар, тъй като търсенето на ваксини в Русия се задоволява със собствените й продукти.

"Що се отнася до вътрешния пазар, ние сме напълно снабдени със собствени продукти. Всичко е възможно, особено в бъдеще, но тук и сега, вследствие на прилив на търсене, ние работим със собствени производствени мощности, подкрепяме нашата фармация, " той добави.

Производството на ваксини е въпрос на бизнес интереси на конкретен производител и неговия капацитет и затова често се решава отделно от политически, научни и социални въпроси. В Русия има относително ниско търсене на ваксинация, така че наистина има достатъчно руски ваксини собствено производство за нейния пазар.

Производството на ваксини в други страни е обичайна практика. Например руската „Спутник“ се произвежда в повече от 20 обекта в 14 държави, включително Италия и Южна Корея (където самата ваксина все още не е одобрена), Сърбия, Индия и Аржентина.

Плановете за производството на AstraZeneca в Русия са известни от юли 2020 г.

През май 2021 г. главният изпълнителен директор на „Р-Фарм“ Василий Игнатиев обяви , че първите партиди ваксина срещу коронавирус R-Covey, произведена в Русия по лиценз на британската фармацевтична компания AstraZeneca и Университета в Оксфорд, ще бъдат изнесени през юни тази година. В същото време той обяви планове за производство на няколкостотин хиляди дози ваксина на месец.

Миналата година „Р-Фарм“ съобщи, че Русия трябва да се превърне в "международен център" за производство и доставка на ваксини на международните пазари. Съобщава се, че готовото лекарство се планира да се продава в повече от 30 страни, включително Близкия изток, ОНД и Балканите.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?