Следвайте ни

Румънците, които заливат родните курорти, №1 по смъртност от коронавирус в Европа

viber icon

Румъния, чиито граждани са най-масовите посетители на българските курорти по северното Черноморие, е с най-висока смъртност на пациенти с COVID-19 в ЕС. Стряскащата новина съобщава в. "Ромъния либера", като изданието посочва, че през последните две седмици страната се е изкачила от второ на първо място в черната класация.

Вчера северната ни съседка отчете 2413 починали от инфекцията, а общият брой на заразените беше 53 186. През последните 14 дни Румъния заема първо място сред страните членки на ЕС и Великобритания по брой на смъртните случаи на 100 000 граждани с 1,8 смъртни случая. Във Великобритания този показател е 1,3, а в Швеция 1,2 смъртни случая на 100 000 души, пише вестникът.

За съжаление, посочва "Ромъния либера", страната се нарежда на второ място в ЕС и що се отнася до брой на заболелите - 77,7 случая на 100 000 души. Само Люксембург - с 229,7 случая на 100 000 души, стои по-зле от Румъния, посочва вестникът. Румъния е изпреварила по този показател Испания, където има 60,2 случая на 100 000 души, и Белгия - с 39,8 нови случая на 100 000 души, отбелязва изданието".

Тези тревожни данни за еволюцията на епидемията карат все повече европейски държави да поставят Румъния в "червените" си списъци и да налагат карантина и задължителни тестове за COVID-19 на лицата, които идват от страната, пише вестникът и допълва, че последните два примера са на Белгия и Чехия. Белгия въведе от 1 август ограничения за румънски граждани от 24 окръга, а Чехия въвежда от днес (3 август) ограничения за цяла Румъния.

"Ромъния либера" пише още, че от данните, подавани към Европейската система за наблюдение на случаите на COVID-19, се забелязва тенденция на увеличаване на случаите в Австрия, Белгия, Чехия, Франция, Люксембург, Холандия, Полша, Румъния и Испания. Това обаче зависи от редица фактори, сред които брой на правените тестове. Люксембург е с най-висок брой направени тестове, следван от Дания, Кипър, Австрия, Ирландия и Португалия, отбелязва изданието.

В момента румънците преобладават сред малкото чужденци, които карат ваканция по българските курорти. Тенденцията се засили след като Гърция затегна режима за влизане на туристите и това отказа много от северните ни съседи от летуване там.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?