Следвайте ни

"Роберт Кох": Руската ваксина е добра срещу COVID-19

viber icon

Руската ваксина срещу COVID-19 "Спутник V" е добра ваксина и по всяка вероятност ще бъде одобрена за употреба в Европейския съюз в някакъв момент, каза Томас Мартенс, ръководител на Постоянния комитет по ваксинация (STIKO) към германския институт "Роберт Кох".

В интервю за немския регионален ежедневник Rheinische Post, Томас Мартенс посочи, че "руските изследователи са много опитни с ваксинациите. Ваксината "Спутник V" е умно измислена".

Той също така намекна, че одобрението на първата руска ваксина срещу COVID-19 може да помогне за решаване на проблема с недостига на ваксини в Европейски съюз.

Все още остава отворен въпроса кога точно руската ваксина ще бъде одобрена в Европейския съюз.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) обяви миналата седмица, че ще започне текущ преглед на ваксината "Спутник V". С тази процедура може да бъде ускорен процеса по евентуалното ѝ одобрение.

Според EMA този процедура ще продължи, докато има достатъчно доказателства за заявлението за одобрение за използването на руската ваксина в ЕС.

Някои европейски държави обаче вече не поискаха да чакат толкова дълго. В Унгария, Словакия и Чехия ваксината "Спутник V" вече е одобрена или текат национални процедури за нейното одобрение.

По-рано тази седмица Европейската агенция по лекарствата обаче официално препоръча на европейските страни да не прилагат "Спутник V", сравнявайки подобен ход с "руска рулетка".

Според разработчиците на руската ваксина тя вече е одобрен в 46 държави по света. Учените посочиха, че руската ваксина е била почти 92% ефективна срещу COVID-19 въз основа на рецензирани резултати от проучвания в късен етап, публикувани през миналия месец в медицинското издание The Lancet.

Подобно на ваксината на "АстраЗенека" (AstraZeneca), "Спутник V" е векторна ваксина, базирана на аденовирус.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Алб11гфилmite 60g

Алб11гфилmite 60g

10.03.2021 | 19:54

Areeee sfeettt grada garmiiiii vyyyrrr net areeee bokaiiii..,,-- ..

Отговори
1 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?