Следвайте ни

Рикошетът от Covid-19: 1300 българи загубиха работа само за един ден

viber icon

Драстичните ограничения заради епидемията от коронавируса у нас неизбежно удариха бизнеса. Първият видим резултат е рязкото увеличаване на съкратените работници и служители, за което призна и социалният министър Деница Сачев.

Само миналия петък, когато здравният министър Кирил Ананиев въведе и забраната за свободно придвижване между градовете, са се регистрирали 1300 безработни, стана ясно от думите на министърката пред  bTV.

Ако съкращенията продължат със същото темпо до 13 април, до когато е в сила извънредното положение, на улицата ще се озоват близо 30 000 души.

„Aкo Зaкoнът зa извънрeднoтo пoлoжeниe изпълни cвoeтo прeднaзнaчeниe, щe пoвлияe нa пaзaрa нa трудa дoбрe, нo aкo нe гo изпълни, Гocпoд дa ни e нa пoмoщ“, предупреди и шефът на синдиката КТ "Подкрепа" Димитър Мaнoлoв, cпoрeд кoгoтo ceгa щe cи прoличи кoи ca „грижливитe cтoпaни“, кoитo миcлят зa cвoитe рaбoтници.

"Част от бизнесите обаче се трансформират и има и търсене на хора. Имаме готовност подпомогнем обезщетенията за безработица чрез оперативна програмата за развитие на човешките ресурси", увери Деница Сачева.

Тя потвърди мярката, обявена от правителството за изплащане на 60% от заплатата на тези, които временно не работят, но след кризата ще бъдат върнати на работа.

"Ако работодателят не изплаща 40% или закрие мястото след този период, той ще връща пари на държавата", категорична беше тя.

По думите й има хора, които не могат да изоставят работата си и за тях се обмисля предложение за защитени детски градини. Лекарите ще получат обещаните по 1000 лева, част от средствата за тях се намират вече в сметките на Министерството на здравеопазването, съобщи социалният министър и добави: "Отделили сме на първо време 20 млн., но имаме готовност да стигне сумата до 60 млн."

Системата за социално подпомагане не се осъществява от днес и не е създадена, защото има криза, категорична беше тя и отбеляза, че "над 20 000 получават топъл обяд, допълнителни мерки има в домовете за възрастните хора".

Деница Сачева коментира ветото на президента Румен Радев върху закона за извънредното положение с думите: "Преди всичко не вреди - това е основен принцип в медицината, който трябва да се спазва от всички в тази ситуация".

 "Можеше да не се губи времето и доверието на българските граждани. Не можем в момента заради политическа спекула да влизаме в по-големи кризи. Ще има още няколко дни забавяне по отношение на сроковете, които хората чакат", допълни социалният министър и изрази надежда, че законът още днес ще бъде поправен.

Според нея в него не се ограничава свободата на словото. "Когато говорим за разпространение на невярна информация за лечение, това е опасно за хората. Дори и за президентството се разпространи невярна информация - за заразени служители", обясни Сачева.

Сред текстовете от закона за извънредното положение, на които Румен Радев наложи вето, са и за въвеждането на таван на стоките от първа необходимост, срещу което протестираха големите търговски вериги.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?