Следвайте ни

Решено! Важна промяна за ваксината на Пфайзер

viber icon

Европейската агенция по лекарствата разреши днес съхранението на ваксината срещу коронавируса на Пфайзер/Бионтех при по-високи температури от тези, които досега бяха разрешени. Това ще улесни нейната дистрибуция, предаде Франс прес.

В съобщение ЕМА казва, че е дала положително мнение за разрешаването на транспортирането и съхранението на флакони с ваксината при температури между минус 25 и минус 15 градуса по Целзий (тоест при температури на стандартни фармацевтични фризери) само за период от две седмици.

Става дума за алтернатива на дългосрочното съхранение на флаконите при температура между минус 90 и минус 60 градуса по Целзий в специални фризери, казва агенцията. Това би трябвало да улесни бързата дистрибуция на ваксината в ЕС, като намали нуждата от специална хладилна апаратура за съхранение при много ниска температура по цялата верига на доставката, обяснява ЕМА.

Днес ЕМА одобри и две предприятия за производството на ваксини срещу коронавируса, предадоха световните агенции. Това са завода на подизпълнителя на АстраЗенека - Халикс в Нидерландия и предприятието в Марбург /Германия/ на Пфайзер/Бионтех. Очаква се това да увеличи доставките на ваксини за ЕС. Първите доставки на дози от завода на Халикс за ЕС могат да се очакват до края на месеца, а първите от Марбург в началото на април. Заводът на Халикс не е нов, докато този в Марбург е нов производствен обект.
 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

бизнес и политика

бизнес и политика

27.03.2021 | 10:33

EMA работи за фармацефтичните компании и за политиците, а не за гражданите на ЕС! Тя не спря сгрешената ваксина на Астра-Зенека, проблемите от която продължават. EMA одобри само за няколко дни ваксината на Джонсън, но отказва да одобри ваксини от Русия и Китай, което е чисто политическо решение. А те са одобрени от СЗО и се използват в десетки страни по света.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?