2374
Следвайте ни

Решено! Пътуваме в ЕС само с COVID сертификат след трета игла

viber icon

За да бъде COVID сертификатът валиден за пътуване, третата доза трябва да бъде поставена в рамките на 9 месеца от последната игла. Същият ще бъде и срокът на валидност на документа, но само след основната ваксинационна серия. Мярката ще се прилага от февруари 2022 г.

Това ще бъде записано в заключенията от последния за годината Европейски съвет, който ще започне в четвъртък, 16 декември. Лидерите на европейските страни ще призоват за бързо прилагане на преразгледаните препоръки на съвета относно пътуванията в рамките на ЕС, включително валидността на сертификатите за ваксинация.

Към настоящия момент, посочва Еврокомисията, няма проучвания, в които специално да се разглежда ефективността на бустерните дози по отношение на предаването на COVID-19. По тази причина не е възможно да се определи срок на валидност на бустерните дози.

Като се имат предвид обаче по-новите данни, може да се очаква защитата, осигурена от третата игла, да е по-дълготрайна от придобитата след основната ваксинационна серия, посочва ЕК. Изпълнителната власт в Брюксел ще следи отблизо новите научни данни по този въпрос и може, ако е необходимо, да предложи подходящ срок за приемане и на сертификати за ваксинация, издадени след бустерна доза.

В ЕС вече са издадени над 650 милиона сертификата. Досега документът, доказващ ваксинация, беше безсрочен и се получаваше срещу две дози или още след първата при еднодозовата ваксина. Идеята е след влизане в сила на промените за напълно ваксинирани да се смятат хората, които имат три игли.

Предложението на ЕК дойде след препоръката на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ЕЦПКЗ) властите на континента да започнат незабавно да поставят бустерни ваксини на гражданите си над 40 години, както и да предлагат такива и на хората между 18 и 40 г. ЕЦПКЗ призовава прилагане на бустерни дози 6 месеца след последната поставена игла.

Предвижда се и допълнителен период от 3 месеца, за да се даде възможност за адаптиране на националните кампании за ваксинация и осигуряване на достъп до бустерни дози за гражданите.

В тясна координация с правителствата в Източна и Югоизточна Европа Европейската комисия в момента подготвя мащабна кампания за повишаване на осведомеността за необходимостта от ваксиниране, пише “Юроактив”, позовавайки се на свои източници.

Освен това се очаква през тази седмица да бъдат одобрени още лекарства за борба с COVID-19. Европейската агенция по лекарствата вече одобри четири медикамента, а други четири са изпратени за разрешение за употреба. Едно лекарство е в процес на непрекъснат преглед.

Източникът от ЕС пояснява, че ЕК подготвя информационна кампания под формата на видеоклипове, за да подчертае необходимостта от ваксинация. Тя ще бъде адаптирана към нуждите и особеностите на Източна Европа. Проектът все още е в начален етап, но Брюксел подчертава значението му, като се има предвид, че разликата във ваксинацията между Източна и Западна Европа остава значителна.

По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията делът на ваксинираните в източните и югоизточните държави-членки на ЕС, остава доста под средния за ЕС, където 66,9% от общото население е ваксинирано.

“Не можем да продължаваме по този начин. Ако Източна Европа не ускори темпото, никога няма да сложим край на пандемията”, казва източникът на “Юроактив”. Данните са особено разочароващи в държави като България и Румъния, където са ваксинирани съответно едва 26,9% и 39% от общото население, пише reuters.com.

Както става ясно от проектозаключението от срещата на върха в края на седмицата, лидерите на ЕС внимават как точно да формулират изказванията си по отношение на дискусията за задължителната ваксинация. През миналата седмица зам.-председателят на ЕК Маргаритис Схинас заяви пред “Юроактив”, че срещата на върха ще бъде възможност за лидерите да обсъдят този въпрос.

Зам.-шефът на ЕК Маргаритис Схинас подчерта, че на срещата на върха лидерите ще имат възможност да обсъдят задължителната ваксинация.
Зам.-шефът на ЕК Маргаритис Схинас подчерта, че на срещата на върха лидерите ще имат възможност да обсъдят задължителната ваксинация. СНИМКА: РОЙТЕРС

“Европейският съвет изтъква отново жизненоважното значение на ваксинацията в борбата срещу пандемията. Разгръщането на ваксинацията за всички и прилагането на подсилващи дози са от решаващо значение

Във връзка с това преодоляването на колебанията относно ваксините, включително чрез справяне с дезинформацията, остава от ключово значение”, се казва в проектозаключението.

Източникът от ЕС заяви, че подходът ще бъде или “австрийският начин” с налагане на задължителна ваксинация и глоби, или подобен на италианския начин със “супер COVID пропуск”, който прави ежедневието на неваксинираните трудно.

И макар да беше очаквано лидерите на ЕС да засегнат въпроса за задължителното ваксиниране, силно недоволство избухна след решението, че дори напълно ваксинираните журналисти трябва да си правят PCR тест, за да отразяват заседанието на Европейския съвет по-късно тази седмица.

В навечерието на двете срещи на високо равнище в Брюксел - на лидерите на блока в четвъртък (16 декември), както и срещата на върха с техните колеги от източните съседи ден по-рано - пресслужбата на Съвета на ЕС съобщи на всички акредитирани представители на медиите, че трябва да отговарят на едно от следните условия:

“Да имат отрицателен PCR тест, направен възможно най-близо до датите на срещите и не повече от 48 часа преди началото на срещата”, съобщи институцията на журналистите по електронната поща. Това на практика означава, че

сертификатът дори на напълно

ваксинирани журналисти

няма да бъде признат

Като алтернатива репортерите биха могли да изберат “да са получили удостоверение от лекар, в което се посочва, че лицето се е възстановило от COVID-19 в срок от максимум шест месеца”.

На въпрос дали сертификат за възстановяване на ЕС вместо този, издаден от неуточнен лекар, отговаря на изискванията, пресекипът каза: “Все пак ще имате нужда от отрицателен резултат от PCR тест”.

По-късно обаче съветът отстъпи, заявявайки, че сертификатът за възстановяване на ЕС все пак ще бъде приет на срещите на върха тази седмица.

Новата власт в България съветва бизнеса да пуска работниците си само със сертификат

 

Бизнесът да въведе изискване към работниците си да ходят на работа със зелен сертификат за ваксинация срещу COVID, преболедуване или отрицателен тест.

Този призив отправи в първия си ден като премиер Кирил Петков. Той даде пример, че първата му заповед в Министерския съвет ще е на работа да ходят само чиновници със зелени сертификати. Подобно изискване щели да въведат за своите ведомства и министрите.

Трябва да вдигнем нивото на ваксинация, за да не се налага затваряне при нови вълни, мотивира се Петков.

Зелените сертификати в администрацията ще важат само за чиновниците, не и за хората, които ходят във ведомствата, за да получат услуга, успокои Петков.

Преди да издаде заповед за въвеждането на задължителен зелен сертификат за чиновниците в правителството, премиерът обаче е поискал да му бъде направен правен анализ. Заповедта щяла да стане факт в четвъртък, обясни той след първото заседание на новото правителство. “Всички се обединихме около факта, че държавната администрация трябва да е под абсолютно същия аршин, налаган в бизнеса. Това разграничаване трябва да изчезне в бърз порядък”, категоричен бе той.

Премиерът уточни, че зеленият сертификат първо ще бъде въведен за служителите на Министерския съвет, а после този пример ще се разпространи в цялата държавна администрация. “Трябва да качим нивото на ваксинация. Това не може да продължава по този начин. В момента сме след Таджикистан, Пакистан и Руанда, а средното ниво на ваксинация в ЕС е 70%”, каза още Петков.

След като администрацията кара част от бизнеса да изисква сертификат от служителите си, редно е това изискване да важи и за нея, мотивира се Петков.

Намерение да изисква зелен сертификат от служителите си обяви и вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

Здравеопазването е една от най-важните теми на новото правителство, обяви Кирил Петков пък на срещата Power Summit с бизнес лидерите и учени. Здравната система трябва да работи, така че работниците и служителите на бизнеса да не са болни, обясни новият премиер пред бизнес лидерите.

Другата важна тема на правителството е образованието, подчерта Петков в първата си публична реч като министър-председател. Сегашните първокласници трябва да са адаптирани към пазара на труда през 2080 година, заяви той.

 
 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (11)

Анти куку

Анти куку

15.12.2021 | 15:11

Много интересно, защо психопата КУКУ не пише под такива новини, които са в пъти повече от ежедневните натъкмени сводки на фарма-чифутите?

Отговори
3 1
Хахах

Хахах

15.12.2021 | 13:38

Не ви харесваше при бат Бойко, на ви сега нова власт с нови правила, мили мои антиваксърчета, дето гласувахте за тях. А честито!

Отговори
0 2
недоумение

недоумение

15.12.2021 | 11:00

Андрешко вече е министър-председател и е обещал на другите андрешковци в еврогейския съвет да примами 5 милиона народ в блатото на безкрайната експериментална „ваксинация”. Ако не става „с добро”, го задължават да използва всевъзможните фашистки методи, но вариант с неизпълнение на плана, според тях, е недопустим. Аз съм в недоумение защо ли са толкова нахъсени?!!

Отговори
6 2
Анонимен

Анонимен

15.12.2021 | 09:59

Свободното движение е основно човешко право. Вече не съм сигурен дали искам да съм част от такъв европейски съюз.

Отговори
11 2
Теменужка Оранжева

Теменужка Оранжева

15.12.2021 | 07:39

Ето, намериха начин да ограничат пътуванията и в усовия на свобода на придвижването, толкова бляскаво прокламерано от ЕС!

Отговори
12 2
кУку

кУку

15.12.2021 | 07:20

Аз имам 30 игли нашити у дупарута и ще пътувам до космоса чак

Отговори
8 2
много игли

много игли

15.12.2021 | 07:19

Аз предлагам да се пътува само след 5 игли! Три не са достатъчни за Омикрон - вижте какво става във Великобритания. А който не е ваксиниран, да му ги бият наведнъж - може пък да подействат...

Отговори
12 1
Глобалните

Глобалните

15.12.2021 | 06:18

решения са взети. Ганя индивидуалният и уникалният умря! Обвързване на ваксинацията с достъп и възможност за работа слага край на анриваксърите. Иначе няма с какво да си пазаруват от клошарланд и пидл.

Отговори
1 16
До горния

До горния

15.12.2021 | 06:26

Целта е да се ограничат неваксинираните да влизат в богатите държави от ЕС. Интересно ми е нашите бачкатори и бачкаторки дали ще се набодат, или скоро около един милион тъмнозелени и друга шлака ще се завърне ударно в свободната от ваксини територия- демек Бг-то.

Отговори
7 4
Бок

Бок

15.12.2021 | 02:50

кОr да ги умори тези които гласуват за !!!

Отговори
4 2
Това го говореха

Това го говореха

14.12.2021 | 23:44

И за втората игла. На пролет - номер 4,.....

Отговори
24 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?