Следвайте ни

Решено: Доставяме тестове, респиратори и маски от Китай

viber icon

Министерството на здравеопазването (МЗ) и OSANG Healthcare Co., Ltd ще сключат договор за доставка 30 000 теста за COVID-19 на стойност 303 000 долара. Това реши правителството на извънредното си заседание днес.  В решението се посочва, че България ще заплатени допълнително транспортните разходи и прилежащите мита, данъци и такси. Причина за сключване на договора е, че бързото разпространение на вируса в световен мащаб многократно увеличи търсенето на тестове за откриване и диагностика на COVID-19, като всички държави, в това число и България, към настоящия момент изпитват затруднения при осигуряването на реактивите.

Тестовете, които ще бъдат закупени, са Real-time PCR и притежават сертификат за употреба в Европейския съюз за диагностика на коронавирус. Договорът не е с фиксирани крайни количества и по него могат да се правят допълнителни заявки за доставка на тестове в зависимост от необходимостта.

Правителството одобри също да бъде осигурен и заплатен транспортът на закупените от Китай 1 176 770 бр. предпазни маски тип KN95 за еднократна употреба, 50 респираторни апарата и 1 000 000 бр. медицински маски тип KN95. Със същия транспорт ще бъдат доставени и получените до момента дарения от Китай за България.

Съгласно друго решение министърът на здравеопазването Кирил Ананиев следва да внесе промени в издадените заповеди за извънредното положение, с което да бъде осигурен безпрепятствен достъп на транспортните средства, превозващи сезонни земеделски работници, до обработваемите селскостопански площи. Транспортните средства следва да бъдат дезинфекцирани от населените места, от които тръгват, а работодателите да осигурят лични предпазни средства - ръкавици и маски.

Целта на промените е да се осигури засаждането, отглеждането и прибирането на земеделската продукция в условията на обявената пандемия от COVID 19. Министерският съвет прие и промени за определяне на детайлни правила за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по програмите, финансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове за периода 2014 - 2020 г.  

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

ТОЧНО ОТ ГНУСА РИТЕ ЛИ?!

10.04.2020 | 14:32

РАЗВАЛЕНИ РЕСПИРАТОРИ ОТ ТИЯ ДЕТО НИ ЗАРАЗИХА ЛИ?! ЩЕ ИМ ЛИЖЕТЕ Г ЪЗА? ЦЯЛА ЕВРОПА ГИ ВРЪЩА ЧЕ СА БО КЛУК. А вие се дупите на ГЛАВНИТЕ ВИНОВНИЦИ ЗА ЗАРАЗАТА! ТОВА НЕ мога да ви го простя вече!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?