Следвайте ни

Рекорд в САЩ: 11 милиона американци са болни от COVID-19

Най-много заразени са от латински произход

viber icon

11 милиона американци са болни от Covid-19, като миналата седмица броят им достигаше 10 милиона. Оттогава до сега има регистрирани нови 1400 положителни случая. 

Страната регистрира повече от 135 100 нови заболели в неделя – най-високите цифри от началото на пандемията. Новата седемдневна средна стойност е до над 150 000 нови случая на ден, което е 81% увеличение от преди две седмици. Хоспитализирани са рекордните 69 987 души.

Най-много заболели има в щатите Мериленд и Ню Джърси. Освен тях, още 28 щата са записали рекордни бройки на заразени с коронавирус. Засега смъртните случаи са по-ниски от тези през пролетта, но цифрите бързо се покачват. 

Д-р Майкъл Остерхолм - съветник на новоизбрания президент Джоузеф Р. Байдън-младши, каза, че страната е „в много опасен период“.

„Най-големият ми страх е, че ще видим това, което видяхме да се случва в други страни, където хората умираха по улиците. Здравната ни система се разпада, буквално се разпада“, заяви той в предаване на NBC.

Статистиката сочи, че има повече заболели хора от латино произход, както и тъмнокожи. Това се дължи най-вече на факта, че повечето работят професия, която изисква постоянен досег до хора и не може да се извършва дистанционно. Тези работни позиции често не осигуряват здравна застраховка, платен отпуск или обезщетения, които да позволят на работниците да останат вкъщи, когато са болни.

За сравнение – заболелите испанци и хората от Латинска Америка, които пребивават в щатите, са с 4.2 пъти повече от белокожите. Индианците и американците в щата Аляска са с 4.1 пъти повече, а афро-американците с 3.9 пъти повече от белите. 

 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?