Следвайте ни

Разследват проблеми с ваксината на AstraZeneca, кои държави се отказаха от препарата

viber icon

Разследват се 30 случая на докладвани проблеми след прилагането на ваксина на AstraZeneca. Това гласи официалната позиция на Европейската агенция по лекарствата. Близо пет милиона души в Европейския съюз са имунизирани с този препарат и според агенцията няма преки доказателства, че проблемите са свързани с него, предава NOVA.         

Междувременно, властите в големите държави в Европа заявиха, че няма да спрат употребата на ваксината. Германия, Франция и Испания обявиха, че не виждат причина да налагат ограничение и ваксинацията с този препарат продължава. 

Позицията им беше предизвикана от решението на Австрия, Норвегия, Дания, Исландия и още няколко държави да спрат употребата на ваксината. Те искат да проверят публикациите, че препаратът може да предизвиква тромбове. 

Освен германците и французите, Великобритания също прилага ваксината масово. От Лондон твърдят, че няма никакви данни за недостатъци на препарата. 

"Към момента продължаваме да ваксинираме с AstraZeneca. Същото правят и повечето страни в Европа. Вече говорих с няколко други министри в чужбина. Всички следим внимателно информацията.", обясни министърът на здравеопазването на Германия Йенс Шпан.

"За AstraZeneca мога да кажа, че правим всички необходими тестове, които се изискват при ваксинации. Убедени сме, че препаратът е безопасен, защото следихме и етапите на изпитванията му.", каза министърът на външните работи на Великобритания Доминик Раб.

Междувременно Тайланд също спря временно ваксинацията с препарата на AstraZeneca заради опасенията от усложнения.

"Въпреки че качеството на ваксината на AstraZeneca е добро, някои страни временно спряха да я използват. Ние ще направим същото", каза Пиясакол Саколсатаядорн, съветник в Националния комитет за ваксинация на Тайланд.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

bam

bam

12.03.2021 | 12:40

Прецакаха много народ! Някой да знае политик с тази ваксина? ПИТАМЕ И ЩЕ ВИ СЪДИМ!

Отговори
2 2
правосъдие

правосъдие

12.03.2021 | 10:30

Сгрешена при клиничните изследвания, неефективна за новите варианти и ... опасна ваксина! Поръчана от експертите на ГЕРБ в милиони дози след лобизъм

Отговори
4 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?