Следвайте ни

Разработването на бг ваксина срещу COVID-19 остана без финансиране

viber icon

Разработването на бг ваксината срещу COVID-19 остана без финансиране, чрез което то би могло да бъде завършено и ваксината да се пусне на пазара.

Проектът за разработване на българска ваксина срещу коронавируса е останал без държавно финансиране до края на годината, съобщи за “24 часа” доц. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН, където се работи по ваксината.

Той не е сред седемте, одобрени от фонд “Научни изследвания” на МОН, обясни тя. Проектът е на стойност 300 000 лв. - таванът, за който може да се кандидатства. Останал е обаче в резервите, които ще се състезават, ако се отпуснат още пари по линия на фонда. Сега отпуснатите средства са в общ размер от 1,7 млн. лв.

В момента разработването на ваксината е стигнало до етап, при който може да започнат изпитвания върху животни Работата по нея сега се финансира от френския институт “Пастьор”. Одобреният от тях проект на БАН е на стойност 70 000 евро. Той е за период от 1 г. и половина и е предвидено да се разработи до фаза 1, т.е. да започнат изпитвания върху малка група хора, каза доц. Петрова.

Допълнително финансиране от държавата обаче ще даде възможност за по-активна работа върху ваксината, както и продължаването на изпитванията на следващ етап.

Още - четете ТУК

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Батко

Батко

04.08.2020 | 09:02

Нормално, пари се дават от Европа за болни от COVID-19, не за оздравели ;)

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?