49

Разработиха ефективен тест, откриващ COVID-19 за секунда

Група изследователи от Истанбулския технически университет (İTÜ) обявиха, че разработеният от тях нов комплект за диагностика на COVID-19 дава резултати само за една секунда.

Изработен от полимерен материал, комплектът е съвместна работа на професор Юсуф Ягджъ от катедрата по химия на университета, докторант Тугба Челикер и колеги изследователи от университета Еге.

Комплектът е резултат от проучване за разработване на комплект за бърза диагностика. С нов синтетичен метод изследователите използваха флуоресцентен биоанализ за откриване на коронавируса.

Това ще помогне на здравния персонал и дори на хора без медицински познания да открият COVID-19 и неговите варианти само за една секунда с проба, взета от слюнката на потенциален пациент.

Професор Ягджъ сподели пред Анадолската агенция (AA) в неделя, че са изпробвали комплекта си върху проби от пациенти с коронавирус, които са били накапани върху хартия, която след това е прожектирала светлина върху тях, използвайки флуоресцентна функция за диагностициране на инфекцията. Той каза, че сега планират да разработят допълнително комплекта за използване при откриването на други вируси, подобни на коронавируса.

„Използваните в момента тестове с полимеразна верижна реакция (PCR) отнемат много време за откриване. С този комплект хората могат да правят свои собствени тестове“, допълни той. Комплектът основно работи, като използва проби върху повърхност, която ги абсорбира, а хартията не е единствената повърхност, която може да се използва. „По принцип работи чрез изследване на взаимодействието между полимера и вируса“, ​​каза той. Тестовият комплект е нова и по-евтина алтернатива на други тестове и досега е имал 95% успеваемост в сравнение с други подобни.

Въпреки че Турция отбеляза напредък в преодоляването на пандемията COVID-19, учените продължават работата си срещу възможни нови вълни от варианти на коронавирус в бъдеще.

 

Снимка: Професор Юсуф Ягджъ и Тубба Челикер в тяхната лаборатория, Истанбул, Турция, 5 юни 2022 г. (АА)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Грънча от ПОТ ТВ

Грънча от ПОТ ТВ

06.06.2022 | 19:38

Слава на Ковид, слава на Украйна!

Отговори
1 0
Вземете си грес чифути

Вземете си грес чифути

06.06.2022 | 17:17

Ползващите бърз тест за гьз чифутски димбили и грес са вътре във изключителната новина

Отговори
1 0
А мазило кога ще открият вместо да ползват грес

А мазило кога ще открият вместо да ползват грес

06.06.2022 | 16:26

Айде пак реклама на чифути със турски пашапорти у чифутската Мекица

Отговори
2 0

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?