Следвайте ни

Разделят страната на седем региона за ваксинация, ето кои са с предимство

viber icon

На работно съвещание при премиера Бойко Борисов министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев представиха Националния план за ваксиниране срещу COVID-19, който предстои да бъде одобрен на заседание на Министерския съвет утре. На него ще бъде утвърден и съставът на Националния ваксинационен щаб.

Здравният министър информира още, че продължава работата по  логистиката с осигуряването на хладилници, в които да се складират първите доставки ваксини, налагащи съхранение при ниски температури. Ангелов добави, че планът за имунизация срещу коронавируса е създаден на базата на опита на държави като Германия и доказани международни институции като СЗО.

 „Планът реално е готов към момента, имаме готовност да посрещнем и още утре, ако дойдат ваксините“, каза пред премиера проф. Красимир Гигов, председателят на Националния ваксинационен щаб. Той добави, че в щаба ще са включени водещи специалисти и представители на отговорните министерства. 

„Определени са и групите, с които ще започне ваксинацията – първи са лекарите, сестрите, санитарите, служители на МВР, които също са на първа линия, следват ги хората над 70-годишна възраст“, допълни проф. Гигов и подчерта, че в плана детайлно ще бъдат описани всички параметри на дейността по имунизирането. 

Премиерът Борисов отбеляза, че в момента, в който дойде първата ваксина, държавата ще е готова на всеки българин, който поиска, да му бъде поставена доброволно и напълно безплатно. Това гарантира и синхронът в общата работа между Националния оперативен щаб и ваксинационния щаб. 

„Всички държави членки заедно инвестирахме в създаването на седем ваксини. Те ще дойдат по различно време, а всяка от тях има своята уникалност. Това е добре, защото когато бъдат доставени у нас, българските граждани ще са достатъчно информирани коя ваксина биха предпочели да си сложат“, категоричен бе министър-председателят Бойко Борисов. В момента се обсъжда на експертно ниво България да участва и в поръчка за доставка на осма ваксина, която ще е на пазара в края на  2021.

С цел застъпване на строга организация при ваксинацията, страната ще бъде разделена на 7 региона. „В тях ще бъдат разположени отговорни Регионални здравни инспекции, които отговарят за съответния регион с ясно разписани логистични връзки между съответните РЗИ-та в този регион“, отбеляза здравният министър Костадин Ангелов. Той добави, че се организират и мобилни екипи, които ще достигат до местата, където е необходимо, да се имунизира голяма група българи като например в домовете за възрастни хора и училища. 

В рамките на съвещанието на премиера Борисов бе докладвано още за строгата организация по снабдяването на здравната система с лични предпазни средства, с дезинфектанти и осигуряване на всички необходими медикаменти за лечението на коронавируса. Министър-председателят Бойко Борисов изиска да продължи доставката на необходимите количества спасителни медикаменти срещу новия вирус, включително с ремдесивир.

Премиерът изтъкна, че лекарственият препарат е абсолютно безплатен за всеки български гражданин. Правителството осигури над 17 000 допълнителни опаковки на стойност близо 15 милиона лева. „Така всеки доктор, който предпише ремдесивир, до пациента му ще достигат колкото флакони са нужни“, категоричен бе Борисов. Той отбеляза колко важна за битката с COVID-19 e направената вчера доставка от над 300 000 дози нискомолекулярен хепарин, който гарантира успешната терапия на заболелите.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (12)

Или че ми пуснеш или ке те клецам

Или че ми пуснеш или ке те клецам

04.12.2020 | 00:15

Нали ваксинацията беше по желание ве урунгели еврейски Какви са тези райони 50 ваксини по избор Значи да ми дадете въжето и сапуня и аз да си избера на кое дърво да се обеся Мамка ви юдейска и..зродска

Отговори
4 0
Мутата

Мутата

03.12.2020 | 19:33

Да си я наврът в гъзът.

Отговори
7 1
Иван Автото

Иван Автото

03.12.2020 | 19:07

Абе къде е моето момче Нали? Последно с другите гербаджии бяхме на Г@Й купон в Брюксел и оттогава го няма. Страхувам се да не са му разпорили халкичкара.

Отговори
7 0
Тиква

Тиква

03.12.2020 | 18:53

България - опитното зайче на Меркел и Америка. Перачница на ЕС. НАРОДЕ СТАВАЙ, НАРОДЕ!

Отговори
7 0
???

???

03.12.2020 | 17:23

Някой разбра ли кои са тези 7 района? Аз не разбрах. Кои ще са с предимство и т.н. никаква връка между намерение и резултат в този материал.

Отговори
14 2
Гост

Гост

03.12.2020 | 16:58

Кунчев и Ангелов един доклад не могат да подпишат,страната разделили за ваксинация.Те не знаят кои са областите,план ще правят двамата.Ужас!!! На щаба първо ваксина да сложат,пример да дадат,а не само да дават интервюта и да се вживяват на звезди,че след изборите при бай Ставри,с той е строг,но справедлив.

Отговори
8 4
Невярващ на герберите

Невярващ на герберите

03.12.2020 | 15:29

Първо на Боко да му хакнат двойна доза от ваксината, ама лично Корнелия да му я бие. Тогава ще делим страната на райони.

Отговори
18 4
321

321

03.12.2020 | 15:15

(и училища ) Не пипайте децата, че дяволите да ви взематаТ. Мами@ата ви . В НАШЕ ПРИСЪСТВИЕ Ваксинирате се пред цяла България въпросните ваксини ще се отворят пред наши представители . Чакам 36 месеца и ако няма реакция, Може и да се реша. Иначе НЕ.

Отговори
21 9
Марица

Марица

03.12.2020 | 14:11

Първо спешна ваксинация на всички депутати със семействата!За да не ги хванне тях короната, че няма да има кой да ни управлява

Отговори
27 3
3487

3487

03.12.2020 | 13:53

Ваксинация на правителството и семействата им на живо по ТВ

Отговори
32 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?