71

Радост! Пловдив пръв влезе в нулевата зона COVID КАРТА

Централният Южен регион, в който влиза и Пловдивска област, първи стигна до нулевия етап на разпространение на ковид. На това ниво не се изискват никакви мерки и ограничения, според въведения от правителството План за справяне с пандемията. Като цяло страната вече е в преобладаващия жълт етап 2 по този показател, като заболеваемостта продължава да спада. 

211.22 на сто хиляди стигна двуседмичната заболеваемост от COVID-19 у нас, показва справка в сайта на Националния център по заразни и паразитни болести /НЦЗПБ/. 

Картата на епидемичната обстановка разделя страната на пет региона, като във всеки от тях се следи развитието на пандемията. Сред един от факторите са определяне на етапа, в който се намира даден регион, е заетостта на интензивните легла за болни с COVID-19. 

Според Плана за справяне с COVID-19 именно заетостта на интензивните и леглата за лечение на пациенти с неусложнена форма на COVID-19 е сред факторите за налагане на противоепидемични мерки. Друг фактор, който здравните власти следят, е натовареността на здравната система на седмична база и 14-дневната заболеваемост от COVID-19.

 

КАРТА НЦЗПБ

НЦЗПБ

За пръв път от създаването ѝ регион влезе в нулевия етап от Плана за справяне с пандемията. Това означава, че показателите в него позволяват да не се въвеждат COVID мерки. Така първи надви пандемията Централният южен регион. 

карта зони


coronavirus.bg

 

таблица етапи мерки план


Министерски съвет

Четирите етапа, по които се прилагат COVID мерките са разписани в Плана за справяне с COVID-19.

Първи етап - Няма да се въвеждат допълнителни ограничения, но ще бъде засилен контролът по спазване на вече съществуващите противоепидемични мерки – носене на маски, осигуряване на физическа дистанция, зелен сертификат и тестване в училище. Предвижда се още разширяване на обхвата на обектите и дейностите, спрямо които са въведени COVID мерки и контрол върху спазването им. Преустановяват се и училищните екскурзии. 

Втори етап - Предвижда се наблюдение относно спазването и срока на валидност на документите за ваксинация и на документите за преболедуване и при необходимост, след експертно обсъждане, ще бъдат предприети действия за промени. В образователната система ще се преустановят заниманията по интереси, с изключение на тези, в рамките на целодневната организация на обучението, които се провеждат без смесване на ученици от различни паралелки.

Етап три - Публичните обекти ще работят до 22:00 часа с до 50% от своя капацитет, заедно с изискването за зелен сертификат. В училищата ще бъде въведена ротация за класовете от V до XII клас, които ще редуват присъствено с онлайн обучение през седмица, като тестването в клас ще продължи.

Етап четири -  Ще работят само магазините за хранителни стоки, дрогериите, аптеките, оптиките, зоомагазините, банките, пощите и куриерските фирми, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори. Училищата ще преминат към обучение от разстояние в електронна среда, с изключение на учениците от първи до четвърти клас. Детските градини ще останат отворени. 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Чао до есента

Чао до есента

06.04.2022 | 17:24

После пак с цирка....

Отговори
3 1

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?