Япония обявява извънредно положение

Токио регистрира вчера най-голямото увеличение на новите случаи на заразени с коронавируса

Японският премиер Шиндзо Абе вероятно днес ще обяви извънредно положение заради разпространението на коронавируса от вторник, предават световните осведомителни агенции.

Съгласно закон, ревизиран през март, за да обхване и ситуацията с пандемията от коронавирус, премиерът може да обяви извънредно положение, ако болестта представлява сериозна опасност за живота и ако бързото ѝ разпространение може да има огромно въздействие върху икономиката.


Вирусът вече увеличи риска от рецесия на Япония. Токио регистрира вчера най-голямото увеличение на новите случаи на заразени с коронавируса.

Японската телевизия NHK съобщава, позовавайки се на представители на правителството, че повече от 130 души са се заразили. Общо в столицата инфектираните са повече от 1000 души.

Този ход ще даде на управляващите в тежко засегнатите региони допълнителни правомощия, за да наредят на хората да останат вкъщи, да отменят събития с очаквано голямо количество посетители и да затворят училища и други обществени заведения.

Япония остава на ръба на извънредно положение, докато случаите на заразени с коронавирус продължават да се увеличават, обяви в началото на месеца главният секретар на японското правителство Йошихиде Суга.

Суга подчерта пред журналисти, че основният приоритет е да се контролира разпространението на вируса. Той обеща правителството да направи всичко необходимо за минимизиране на въздействието на здравната криза върху икономиката.

Национално проучване показва песимистични настроения сред производителите заради вируса.

Министърът на икономическото съживяване Ясутоши Нишимура, който отговаря за националния отговор на COVID-19, заяви в края на март, че обявяването на извънредно положение на този етап не е необходимо.

Олимпийските игри в Токио ще се проведат от 23 юли до 8 август 2021 година. Те са отложени с почти една година.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?