Следвайте ни

Психолози разкриват как пандемията промени медиците

viber icon

Как ежедневното изпълнение на професионалния дълг и отговорности на лекарите в COVID-отделенията се отразява върху техния живот и преживявания - това е проучване, което екип от психолози под ръководството на проф. Румен Стаматов започва. То е провокирано и вдъхновено от загрижеността на доц. Невен Енчев Голденбург за психическото и физическото здраве не само за болните, но и на лекарите и медицинските сестри, даващи всичко от себе си в тази тежка ситуация. Проф. Стаматов и доц. Енчев Голденбург отдавна работят заедно, двамата са съавтори на книгата "Човешкото поведение".

„Опазването за здравето – физическото и психическото, на медицинския персонал е от първостепенно значение, защото със смъртта не се свиква, със загубата на хора – също, заяви доц. Енчев Голденбург. - Искаме да съхраним благополучието и устойчивостта на медиците, защото не се знае кога ще се наложи отново да влязат в битка за живота на пациентите и колегите си. Не сме безразлични към съдбата на хората, които се грижат за болните.“

Изследването ще бъде проведено най-напред сред персонала на болниците „Медлайн“ и „Централ Хоспитал“, защото тук са разкрити три COVID-отделения – за средно тежки случаи и за пациенти на дихателна реанимация. Медиците от болниците направиха изключително много и спасиха десетки пациенти от коварното заболяване. След това ще разширим изследванията си и в други лечебни заведения в страната, каза проф. Стаматов, преподавател във Варненския свободен университет.

Според него до този момент пандемичната ситуация е разглеждана предимно от позицията на пациентите – тежкото преболедуване на коронавируса, усложненията, последиците и смъртта.

Пътят на медиците остава в сянка, а всеки работен ден е истинско изпитание за тях. Те са сред най-засегнатите от пандемията, много от тях останаха на своя пост, независимо че бяха също тежко засегнати от вируса а някои загубиха и живота си. За тези хора в повечето случаи се говори: „Длъжни са!“, „Дали са Хипократова клетва!“, „Това е тяхната работа!“ и грижата за тях в повечето случаи се изразява в обсъждането на допълнително материално възнаграждение, неговия размер, оборудване с предпазни средства…

С проучването, което започваме, бихме искали да разберем какви са страховете, безпокойствата, угнетеността пред лицето на смъртта, каква е радостта и удовлетворението от непрестанните грижи и спасяването на болните. Как коронавирусът засегна техния живот –семейства, деца, родители, приятели, които трябва да опазят. Някои се лишиха за дълго от близките си, за да не ги заразят. С това проучване се опитваме и да открием пътища за повишаване на тяхното благополучие, справяне със стреса и усилването на устойчивостта, отбеляза проф. Стаматов. 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Един

Един

28.02.2021 | 12:55

Напълно психясал, какъвто е Енчев, ще изследва психичното здраве на медици, по добре първо да обърне внимание на собственото си психично състояние.

Отговори
2 1
Мамицата ви

Мамицата ви

28.02.2021 | 12:25

Отново еврейски мутри ще ни дават насоки Мамицата ви еврейска марш във вашия вмирисан Израел да си продавате номерата Тук е сувурен българина

Отговори
0 1
В  каква  битка

В каква битка

28.02.2021 | 12:16

Ще влизат докторите като са неподготвени за това. Физиците отидоха до кю мезони, бозони, божествени частици, чаровни частици, а докторите къде са? При този голям напредък в нанотехнологиите медицината да е безсилна е непростимо.

Отговори
0 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?