46

Проверяват ваксините на "Модерна" и "Пфайзер" за дългосрочни ефекти

"Модерна" и "Пфайзер-Бионтек" стартираха проучване, за да определят дали има някакви дългосрочни неблагоприятни последици за здравето, свързани с ковид ваксините, обяви турския ежедневник ХаберТюрк.

Проучванията ще включват наблюдение на малък брой американци, които са имали редки странични ефекти след ваксиниране през последните две години.

Въпреки че в доклада се посочва, че най-често срещаният сериозен страничен ефект е възпаление на сърцето, това все още е много рядко.

Проучване на Центъра за контрол на заболяванията на Британска Колумбия в Канада установи, че 58 от всеки милион души, получили две дози от ваксината Модерна, са развили това състояние. Според същото проучване на всеки един милион души, получили първоначалните две дози ваксина на Пфайзер, 21 са имали сърдечен проблем.

Случаите са най-чести сред мъжете под 30-годишна възраст, засягащи повече от 250 от всеки един милион мъже на възраст от 18 до 29 години.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията (ЦКПЗ) обявиха, че са регистрирали близо хиляда случая на сърдечно възпаление сред хора под 18-годишна възраст, които са получили ваксина срещу коронавирус. Докато тези случаи обикновено се решават сами без медицинска помощ, някои са загрижени, че може да има дългосрочно увреждане на сърцето.

Базираната в Кеймбридж, Масачузетс "Модерна" стартира две проверки, последно през септември, за неблагоприятни ефекти на ваксината.

"Пфайзер" от Ню Йорк обявиха пред NBC, че ще започне тест с 500 тийнейджъри и млади хора на възраст под 21 години през следващите месеци. Ще бъдат проследявани някои пациенти до пет години, но се очаква резултатите да започнат да идват още през следващата година, съобщи NBC.

И двете компании използват mRNA технология.

Миокардитът или възпалението на сърдечния мускул е най-често съобщаваният сериозен страничен ефект, свързан с ваксината. Състоянието възниква, когато средният слой на стената на сърцето се възпали. Пациентите могат да изпитат задух, умора и болка в гърдите, наред с други симптоми. В редки случаи това може да доведе до инфаркт, инсулт и дори смърт.

Някои проучвания показват, че коронавирусът е значително по-вероятно да причини миокардит, отколкото самите ваксини.

Проучване, публикувано миналата седмица в списанието на Американския колеж по кардиология, установи, че честотата на състояния след ваксинация е по-честа при по-младите хора.

Загрижеността за младите хора, които по-рядко се заразяват с тежка форма на коронавирус, накара някои страни да ограничат ваксината до определени възрастови групи.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Със сигурност

Със сигурност

16.11.2022 | 21:36

Ще ги обявят за "дефектни" - трябва да има оправдание защо е доставена друга ваксина - никому неизвестна. Ще се окаже, че новата е най - и по-...

Отговори
4 3
Вяра

Вяра

16.11.2022 | 20:55

След дъжд качулка! Толкова народ си отиде от ваксина!

Отговори
6 2

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?