Следвайте ни

Проучване в САЩ: Ваксината на AstraZeneka гони Pfizer по ефективност

viber icon

Ваксината срещу COVID-19 на "АстраЗенека" (AstraZeneca) и Оксфордския университет е 79% ефективна за предотвратяване на симптоматични заболявания от коронавирус и 100% ефективна срещу тежко или критично заболяване и хоспитализация. Това съобщиха от фармацевтичната компанията, цитирайки междинни резултати от "Фаза 3" на голямо изпитване на ваксината в САЩ, предава Ройтерс.

Проучването показва също, че ваксината е с малко по-висока ефективност от 80% при населението на възраст над 65 години.

С тези резултати "АстраЗенека" се доближава до Pfizer, която показа 94% ефикасност при изследване с участието на 1 млн. души в Израел.

Новите данни идват, след като редица страни възобновиха употребата на "АстраЗенека". Това страна факт, след като Европейската агенция по лекарствата (EMA) и Световната здравна организация (СЗО) заявиха, че ползите от ваксинация с препарата на "АстраЗенка" надвишават рисковете, свързани със съобщения за образуване на кръвни съсиреци след нейното поставяне.

„АстраЗенека заяви, че независим комитет по безопасност е направил специфичен преглед в американското проучване с помощта на независим невролог на кръвните съсиреци, както и на мозъчно-венозната синусова тромбоза (CVST), която е изключително рядък кръвен съсирек в мозъка.

Фармацевтичната компания посочи, че тази независима комисия "не е открила повишен риск от тромбоза или събития, характеризиращи се с тромбоза", сред 21 583 участници, получили поне една доза от ваксината. "Специфичното търсене на CVST не е открило подобни събития в това проучване", допълни "АстраЗенека".

"DSMB (бордът за наблюдение на безопасността на данните) не е установил повишен риск от тромбоза или събития, характеризиращи се с тромбоза, сред 21 583 участници, получили поне една доза от ваксината. Специфичното търсене на CVST установи, че няма подобни събития при това изпиване на ваксината".

"АстраЗенека" (AstraZeneca) ще продължи да подготвя документацията, необходима за подаване на спешното одобрение на ваксината от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) на САЩ през следващите седмици, заключава компанията.

Това проучване може да помогне за ускоряване на процеса на одобрение на ваксината в САЩ, което пък да допринесе за отслабване на някои страхове в рамките на Европа относно ефикасността и страничните ѝ ефекти. 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Проучване

Проучване

23.03.2021 | 00:12

В Щатите не е одобрена. Даже се отърваха от нея, като изпратиха няколко милиона дози в Мексико и Канада.

Отговори
1 2
Нашата майка е лъжата

Нашата майка е лъжата

22.03.2021 | 16:17

Поредна лъжа

Отговори
2 3
Др. Живаго

Др. Живаго

22.03.2021 | 15:42

На инфото за Астра-Зенека си пише точно какво съдържа. Четете хора. Много интересно е какво искат да ни вкарват в организма. Това е ГМО продукт. 2. КАЧЕСТВЕН И КОЛИЧЕСТВЕН СЪСТАВ Съществуват многодозови флакони, които съдържат 8 или 10 дози по 0,5 ml на флакон (вж. точка 6.5). Една доза (0,5 ml) съдържа: Аденовирус от шимпанзе, кодиращ вирусния шипов (spike) гликопротеин на SARS-CoV-2 (ChAdOx1-S) * , не по-малко от 2,5 × 108 инфекциозни единици (infectious units, Inf.U) *Произведен в генетично модифицирани човешки ембрионални бъбречни (human embrionic kidney, HEK) 293 клетки чрез рекомбинантна ДНК технология. Този продукт съдържа генетично модифицирани организми (ГМО).

Отговори
3 6
Нали

Нали

23.03.2021 | 00:56

За разлика от това, руската ваксина не садържа нищо друго, освен бистра вода от езерото Байкал!

Отговори
0 1
фалшиви новини

фалшиви новини

22.03.2021 | 15:20

Какво проучване в САЩ, като там ваксината на Астра-Зенека не е одобрена? И защо статията няма автор?

Отговори
4 4
Темерути

Темерути

22.03.2021 | 15:11

Ние не щем да ви играем играта гоненица Играйте си я вий и оня лудия НАЛИ мое да го гоните оти е разгонен А го фатите еб.....н Деа и дюбелите деа

Отговори
4 5
Нали

Нали

22.03.2021 | 14:18

Пълни глупости! Преди няколко дни в Марица писаха, че ваксината е опасна, че хората измират масово след ваксинация и с ваксината чипират пенсионерите за да ги следят докато ходят до пазара за спанак! Ние на кой да вярваме, на "гадните империалисти от ФАЩ" или на напълно честните, независими от парите на олигарси и открити журналисти, професионалисти от Марица? Ами онзи кукер Борис Джонсън, дето се ваксинира най-демостративно с Астра Зенека? Все някога ще умре и той! Може да е след 25 години, но ще е от ваксината на АстраЗенека!

Отговори
8 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?