Следвайте ни

Прогноза: COVID-19 се превръща в сезонно заболяване при децата

viber icon

COVID-19 няма да изчезне, а от опасен вирус ще се превърне в сезонно заболяване, от което ще се разболяват най-често децата. Това се доказва от примери за други подобни патогени, които днес не причиняват нищо друго освен обикновената настинка, пише германският регионален вестник Hessische Niedersachsische Allgemeine, цитиран от "Фокус". 

Предположенията за „вечна пандемия“ няма да се окажат верни, защото масовата ваксинация срещу COVID-19 или преболедуването му, ще задейства т.нар. колективен имунитет. В резултат на това вирусът ще се превърне в сезонно заболяване, което обаче ще засяга най-силно децата.
Учени от Университета в Пенсилвания и Университета в Осло са изчислили как може да се промени ситуацията, ако повече хора имат имунитет срещу
коронавирус, макар и временен. Те са стигнали до извода, че най-вече децата ще започнат да се разболяват от COVID-19, поне докато не бъде разработена ваксина за тях.

Можем да се каже, че това е промяна към по-добро, отбелязва вестникът, защото в повечето случаи младите хора страдат от болестта в лека форма. Но при възрастните инфекцията е сериозна, с висок риск от смъртност. Прогнозата на учените е много реалистична, както се вижда от примери за развитие на други опасни патогени. Генетичният анализ показа, че човешкият коронавирус OC43, който предизвика епидемия от грип в Азия и Русия през XIX век, се е превърнал в обикновена настинка, която сега засяга деца на възраст от 7 до 12 месеца.

Слабо или никак не са изучени въпросите при изчисленията за това  колко дълго ще действа имунитетът при човек, който е имал COVID-19, колко дълго ваксините ще защитават, както и какъв е ефектът от повторната ваксинация, подчертава изданието. Резултатите от изследванията показват, че имунитетът трае сравнително кратко – през първите шест месеца след инфекция. 

Трудно е също така да се предскаже как вирусът ще мутира в бъдеще. В тази връзка епидемиолозите настояват, че е необходимо да се произведат възможно най-много ваксини и да се ваксинират възможно най-много хора, като по този начин се оставя COVID-19 с по-малко място за развитие.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?